Hoppa till huvudinnehåll

”Petter Northug är en sjuk man” – Anssi Pentsinen road av stjärnans show

Petter Northug, VM 2017.
Petter Northug bjöd på en för honom karaktäristisk uppvisning i Drammen. Petter Northug, VM 2017. Bild: All Over Press Petter Northug

Han är galen, säger Sergej Ustiugov. En sjuk man, lyder Anssi Pentsinens skämtfulla beskrivning. Den norska skidprofilen Petter Northugs påhitt fortsätter skapa rubriker i Norden.

Det var i onsdagens sprint i Drammen som Northug plötsligt exploderade fram i kvartsfinalheatet och stakade in till heatseger.

Men det var inte bara det som väckte skidpublikens uppmärksamhet.

Genast efter målgång vände sig Northug om mot publiken och stod mer eller mindre i vägen för andra som skulle korsa mållinjen (se video på tilltaget längst ner i artikeln).

– Han var lite stöddig på mållinjen och satte näsan i vädret. Jag kunde bara le åt hans stöddighet, sade Matias Strandvall till Yle Sporten efter loppet.

Anssi Pentsinen och Matias Strandvall inför VM 2017.
Matias Strandvall (t.v.) och Anssi Pentsinen tog inte illa upp. Anssi Pentsinen och Matias Strandvall inför VM 2017. Bild: All Over Press Anssi Pentsinen

Strandvall skidade i samma kvartsfinalheat som Northug. Det gjorde även landsmannen Anssi Pentsinen som fick väja för norrmannen vid målgång – men inte heller han är sur.

– Det gör inget när vi bjuds på en sån show, säger Pentsinen till Dagbladet. Jag förstod ingenting. Jag tänkte: Var kom han ifrån? Och vad håller han på med?

– Det var helt otroligt. Jag förstod inte vad som hände och blev väldigt överraskad. Petter Northug är en sjuk man, summerar Pentsinen med ett brett leende.

Ustiugov: Han är galen

En liknande beskrivning bjöd VM-skidkungen Sergej Ustiugov på. Northug, som burit motsvarande titel i många år, har haft en jobbig säsong men visade upp gamla, goda takter i Drammen.

– Han är galen. Han hittar alltid på något. För mig kommer Northug alltid att vara längdåkningskungen, säger Ustiugov till Dagbladet.

Ryssen slutade trea i tävlingen och snuvade Northug på pallplatsen. Norge tog en dubbelseger genom Eirik Brandsdal och Johannes Hösflot Kläbo.