Hoppa till huvudinnehåll

Skogsrenen tillbaka i Pedersöre

Skogsrenar i vinterlandskap.
Skogsrenar i vinterlandskap. Bild: Foto: Bengt Kanckos. skogsren,ren (tam)

Skogsrenen har återvänt till Pedersöre efter den utrotades för över 200 år sedan. Enligt kyrkböckerna sköts den sista renen på 1780-talet.

Att på en och samma dag se spår av varg, järv, lo och skogsren i Pedersöre trodde jag inte, säger vildmarksguiden Mattias Kanckos. Och skogsrenen har blivit något av en sevärdhet.

Nu strövar en flock på 39 djur åter i Skrattlas skogarna. Det finns gott om mat. Renlav har ju inte betats på länge, säger vildmarksguiden Mattias Kanckos.

Till Pedersöre har skogsrenen vandrat från Perho där några djur föddes upp i en inhägnad på 80-talet och sedan släpptes ut i det fria.

Före utplanteringen i Perho återstod endast spillror av stammen i ryska Karelen och lite på den finländska sidan om gränsen.

- Det finns planer på att släppa lös skogsren också i Lauhavuori nationalpark i Södra Österbotten, berättar Kanckos.

I Pedersöre har renen blivit något av en sevärdhet och folk har kört utmed skogsvägar i hopp om att få se den.

- Jag skulle inte bli förvånad om man om några år ser skogsren också mot Vasahållet.

Mattias Kankkos
Mattias Kanckos. Mattias Kankkos Bild: Yle/Patrik Enlund Österbotten,skogsren,skogsren

Rovdjur följer ren i spåren

I spåren på skogsrenen följer också varg och järv och alla är skyddsvärda, säger Kanckos.

- Det tvistas om vilken art man ska skydda mera, men skogsrenen är ju ändå mest sällsynt.

Varg finns i många länder, men skogsren bara i Finland och i ryska Karelen.

Den här veckan inleds flygräkning och då klarnar det hur många djur det finns.

Det pågår en förvildning av det finländska landskapet, hävdar Kanckos medan vi strövar genom skogen i Överesse. Någon vildren ser vi inte, inte ens spår efter den, men det snöar ymnigt och allt är bara vitt.

Kanckos förklarar vad han menar med det vildare Finland.

- På en och samma dag har jag sett spår av varg, järv, lo och skogsren. Skulle någon ha påstått det för 20 år sedan hade jag inte trott det.

Utvecklingen förklarar Kanckos med urbaniseringen. Folk flyttar in till städerna och ödegårdarna på landsbygden har blivit fler och rovdjuren ökar tack vare fredning.

Och det senaste inslaget är nu skogsren i Pedersöre som skrapar fram renlav i Skrattlas

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Lugn midsommar i hela Österbotten

  Enstaka bränder, rattfylla och misshandel, men överlag lugnt

  Det kyliga vädret höll människorna lugna under midsommarafton i Österbotten. Myndigheterna rapporterar om lugna båtförare, någon enstaka brand och rutinuppdrag.

 • I cykelrikshan med vind i håret

  Folkhälsan gör cykling enkelt för äldre och rörelsehindrade.

  Folkhälsan har skaffat två cykelrikshor som gör det möjligt för äldre och rörelsehindrade att få uppleva cykling igen - detta med hjälp av en cykelpilot. En av dessa rikshor finns nu i Vasa och Korsholm. Idén kom från Danmark och mottagandet har varit väldigt positivt.

 • Ny bilderbok ska föra Topelius in i nutiden

  "Björken och stjärnan" passar i samtiden med nya bilder.

  Nästa år har det gått 200 år sedan Zakarias Topeius föddes, men enligt förlaget Scriptums vd Bo Kronqvist är han lika aktuell i dag. Förlaget ger ut fyra av Topelius sagor i bilderboksformat, och "Björken och stjärnan" är redan publicerad.

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.