Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle inleder samarbetsförhandlingar

Samarbetsförhandlingarna berör 161 tillsvidareanställda personer på Svenska Yle. Förhandlingarna omfattar anställda inom nyheterna, fakta och fiktion, utgivningen och verksamhetsutvecklingen.

Enligt preliminära planer skulle högst 35 av de nuvarande uppdragen upphöra. Om planerna förverkligas skulle det innebära att högst 18 personer sägs upp. Samarbetsförhandlingarna räcker minst sex veckor.

En central orsak till förhandlingarna är den parlamentariska Satonen-gruppens riktlinjer som förutsätter att Yle lägger ut en större andel av sin innehållsproduktion och köper in mera tjänster. Finländarnas förändrade medievanor är en annan.

“På Svenska Yle kommer vi samtidigt att göra en större förändring i arbetsroller och organisation. Inom de närmaste åren kommer vi att satsa mer än tidigare på drama, unga, barn och Arenan. Vi vill också skärpa vårt journalistiska fokus och utveckla Svenska Yle så att vi är minst lika viktiga för finlandssvenskarna i framtiden”, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Samarbetsförhandlingarna inleds 15.3.2017.

För mera information:
Marit af Björkesten, direktör, Svenska Yle, tfn 09 1480 5396
marit.af.bjorkesten@yle.fi