Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle samarbetsförhandlar – 18 kan få gå

Yles nya grafik
Yles nya grafik Bild: YLE / Martina Näreharju Yle,grafik

Svenska Yle inleder samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna berör 161 tillsvidareanställda personer på Svenska Yle inom nyheterna, fakta och fiktion, utgivningen och verksamhetsutvecklingen.

Enligt de preliminära planerna ska högst 35 av de nuvarande uppdragen inom Svenska Yle upphöra. Om de här planerna förverkligas kan upp till 18 personer att sägas upp.

Svenska Yles personal informerades om samarbetsförhandlingarna i dag (torsdag) på förmiddagen.

Den totala planerade minskningen är 20 årsverken. Samarbetsförhandlingarna som inleds den 15 mars tar minst sex veckor och berör både anställda och chefer.

Yle ska köpa mer innehåll utifrån

Enligt Svenska Yles ledning är den parlamentariska Satonen-gruppens riktlinjer en central orsak till samarbetsförhandlingarna.

Satonen-gruppen förutsätter att Yle lägger ut en större andel av sin innehållsproduktion och köper in mera tjänster.

Svenska Yle ska lösgöra 1,2 miljoner euro till per år för externa inköp. En del av det här är Yles färska avtal med FNB. I dag använder Svenska Yle 4,3 miljoner euro på att köpa in innehåll och tjänster.

Andra orsaker till samarbetsförhandlingarna är att indexförhöjningen uteblev samt att finländarnas medievanor förändras.

Satsningar på drama, unga, barn och Arenan

Marit af Björkesten
Marit af Björkesten är direktör för Svenska Yle. Marit af Björkesten Bild: Yle/ Frida Lönnroos marit af björkesten

- På Svenska Yle kommer vi samtidigt att göra en större förändring i arbetsroller och organisation, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Inom de närmaste åren kommer Svenska Yle att satsa mer än tidigare på drama, unga, barn och Arenan.

- Vi vill också skärpa vårt journalistiska fokus och utveckla Svenska Yle så att vi är minst lika viktiga för finlandssvenskarna i framtiden, säger af Björkesten.

Facket: Alla behövs

Svenska Yles förtroendeman Markus Ekholm säger att beskedet är tungt för de anställda.

Markus Ekholm.
Markus Ekholm är förtroendeman vid Svenska Yle. Markus Ekholm. Bild: Yle/Rolf Granqvist markus ekholm

- Det är många av våra kolleger vars jobb nu är hotade. Facket motsätter sig inte förändringar, men uppsägningar är problematiska. Alla behövs! säger Ekholm.

Ekholm är oroad trots att Svenska Yles ledning betonar att man i framtiden ska satsa på färre välvalda områden istället för att försöka klara av samma arbetsbörda med mindre personal.

- Det finns risker för att arbetsbördan blir större för dem som blir kvar, säger Ekholm.