Hoppa till huvudinnehåll

Trumps nya inreseförbud i motvind

Människor demonstrerar mot Donald Trumps politik i Chicago i USA
Demonstration mot Trumps politik i Chicago. Människor demonstrerar mot Donald Trumps politik i Chicago i USA Bild: AFP / Lehtikuva USA,Chicago Blackhawks,Illinois,demonstranter

Den amerikanske presidenten Donald Trumps nya inreseförbud är i motvind. Delstaten Washington meddelar att man kommer att försöka stoppa det omarbetade inreseförbudet som Donald Trump utfärdade i måndags.

Washington var den första delstaten som utmanade Trumps första resedekret och det ledde till att dekretet stoppades i hela landet. Över 20 rättsprocesser startades i hela landet mot det första dekretet.

Domstolarna ansåg att dekretet stred mot grundlagen.

Enligt justitieministern i Washington Bob Ferguson strider också det nya inreseförbudet mot grundlagen, fastän förbudet inte är lika omfattande.

Tidigare har Hawai meddelat att man inte godkänner presidentens nya resedekret. Både New York och Oregon kan följa efter.

Det nya inreseförbudet gäller medlemmar i sex i huvudsak muslimska länder: Somalia, Iran, Syrien, Sudan, Libyen och Jemen. Dessutom stoppar det tillfälligt all flyktingmottagning i USA.

Personer som har giltigt visum och så kallat green card, som ger rätt att bo och jobba i USA, omfattas inte av det nya dekretet. Det är meningen att det ska träda i kraft den 16 mars.