Hoppa till huvudinnehåll

Välfärd och bildning i fokus när SDP går till val

Bild på kampanjballonger med SDP motiv
Bild på kampanjballonger med SDP motiv Bild: Ismo Pekkarinen / All Over Press sdp,Finlands Socialdemokratiska Parti

Socialdemokraterna betonar bildning, välfärd och livskraftiga kommuner som tre huvudteman inför kommunalvalet i april.

De senaste årens samhälleliga utveckling i Finland och utomlands påminner oss om betydelse av bildning, skriver SDP i ett pressmeddelande.

Bildning är enligt SDP förmåga att välja och att förstå konsekvenserna av dem och bedöma konsekvenserna kritiskt.

SDP säger att partiet alltid har som mål att skydda de svagaste personerna. Därför håller partiet fast vid en stark nordisk välfärdsstat, inklusive välfärdstjänster och skyddsnät.

Alla och allt ska med

-Jag tror att väljarna kan se skillnader mellan partierna genom att se på vilka värderingar de står för, sa partiordförande Antti Rinne när han presenterade Sdps valprogram.

Mottot är "Alla ska med". Rinne betonade att det är ett familjepolitiskt program, med satsningar på grundskolan, ökad valfrihet kring familjeledigheterna och enhetliga skoldagar där hobbyverksamhet ingår. Dessutom ingår välfärd i alla livsskeden, som innefattar allt från värdig ålderdom till sommarjobb åt alla ungdomar.

Var och en av oss behöver någon gång stöd i sitt liv.― SDP

SDP framhåller att partiet vill utveckla alla kommuners livskraft, med satnsingar på både metropolen, regionala utvecklingscentra och landsbygden.

Hur framtiden ser ut för välfärdsstaten beror enligt SDP också på hur man förstärker de olika regionerna och deras livskraft.

Bland de konkreta förslag som Socialdemokraterna kommer med finns bland annat att inte ett enda barn eller en enda lärare ska behövs vistas i en skola med mögelproblem, att alla barn har rätt till avgiftsfri småbarnspedagogik, att gemensamma skatteintäkter används till gemensamma tjänster, att alla har rätt till en värdig ålderdom och att alla har möjlighet att arbeta och bo relativt billigt.

Ingen vårdreform?

En social- och hälsovårdsreform behövs, enligt Sdp. Men utgående från mänskornas behov, inte marknaden. Enligt ordförande Antti Rinne är det en stor fråga på valfältet.

- Mänskorna är mycket oroliga. Det påverkar alla diskussioner när jag träffar folk i kommunerna.

Det ser allt troligare ut att vårdreformen fördröjs.

- Det är mycket tveksamt om regeringen kan köra igenom den i riksdagen, säger Antti Rinne. Det finns många principiella grundlagsfrågor i förslagen. Nästan alla sakkunniga talar om en katastrof om regeringsförslaget körs igenom. Man borde lyssna på dem och förbättra vården parlamentariskt, kräver Rinne.

Texten har uppdaterats och utvidgats efter SDP:s presskonferens