Hoppa till huvudinnehåll

Vinteridrottssäsongen tar slut i Åbo

Skidåkare vid Impivaara skidspår i vintersol.
Skidåkare vid Impivaara skidspår i vintersol. Skidåkare vid Impivaara skidspår i vintersol. Bild: Yle/Linus Hoffman skidåkning,längdskidåkare,Skidning som transportmedel eller rekreation,nunneberget

Nästa vecka väntas den termiska våren infalla i Åboland, det vill säga att dygnets medeltemperatur en vecka i sträck ligger över nollstrecket.

Åbo stad håller i gång Barkplans och Kuppis konstisbanor till och med söndag den 12 mars, men sedan stängs de för denna vinter.

Skidspåren i Impivaara upprätthålls tills vidare, så länge vädret det tillåter, men skiduthyrningen är öppen sista gången i vinter på lördag och söndag.

I Åbo har man i år kunnat skida i tre månader, från den 10 december. Enligt Åbo stad har enkilometersspåret rundats 90 000 gånger.

Skidor och stavar har hyrts av mer än 1 400 skidåkare. Dessutom har skolelever gratis fått använda utrustningen under skoldagar, och då har 4 472 elever utnyttjat möjligheten.

Vid skridskomasken i Kuppis hyrdes 450 par skridskor ut under säsongen, tills uthyrningen förra veckan stängde. Också här har skolelever kunnat låna utrustning gratis på gymnastiktimmarna, vilket 985 elever har gjort.

Barkplans konstisbana har räknat cirka 28 000 skridskoåkare. Av dem är 15 000 skolelever, som fått skrinna gratis på gymnastiktimmarna.

Fastän konstisbanorna stängs kan man fortsätta att åka skridsko ända till början av april i ishallarna i Kråkkärret och Impivaara.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland