Hoppa till huvudinnehåll

Akilles förbereder en enastående sportfest

Lastpallarna behövs för konsruktionerna i VIP-tältet.
Lastpallarna behövs i det stora VIP-tältet. Lastpallarna behövs för konsruktionerna i VIP-tältet. Bild: Yle/ Peik Henrichson Borgå Akilles,borgå konstisbana

Intresset för veckoslutets finalmatch i bandyligan verkar vara rekordstort.

På torsdagen samlades en grupp frivilligarbetare kring Borgå konstisbana för att bygga ett stort VIP-tält och tillfälliga läktare.

─ Det här blir en alla tiders bandyfest, säger Niklas Skog som normalt fungerar som tränare och lagledare i Akilles.

Inför den stora folkfesten ser det ändå ut som om Niklas Skog och tränarkollegan Fredrik Nyman mest skulle jobba som platschefer på ett större byggprojekt.

Telefonerna går heta då de försöker koordinera olika arbetsinsatser vid Borgå konstisbana.

─ Redan nu (läs: torsdag eftermiddag) är de 250 biljetterna till VIP-tältet nästan slutsålda, fastän försäljningen inte ens kommit i gång på allvar, säger Skog.

Kim Nikander jobbar frivilligt för Borgå Akilles
Volontären Kim Nikander fixar lastpallarna på plats i VIP-tältet. Kim Nikander jobbar frivilligt för Borgå Akilles Bild: Yle/ Peik Henrichson Borgå Akilles,bandyligan

Stor tilläggskapacitet vid isbanan

Fredrik Nyman räknar med att de tillfälliga läktare man nu bygger ska ge en tilläggskapacitet för långt över 2 000 personer.

─ Med de här insatserna räknar vi nog med att alla intresserade ska få en plats i publiken, säger Nyman.

Kim Nikander är en av Akilles volontärer när VIP-tältet vid konstisbanan ställs i ordning.

─ Jag har ingen aning om hur många frivilliga vi är här på plats, men själv har jag kommit hit för att hjälpa Akilles, säger Nikander glatt.

De frivilliga lyfter in lastpallar i VIP-tältet.
Borgå Akilles volontärer ser fram emot en stor folkfest. De frivilliga lyfter in lastpallar i VIP-tältet. Bild: Yle/ Peik Henrichson lastflak,tält,Borgå Akilles,sportfest

Fredrik Nyman är både djupt tacksam och förvånad över att så många människor ställt upp som oavlönad arbetskraft inför bandyfinalen.

─ Men på lördagen finns det fortfarande behov av frivilliga, tillägger Niklas Skog.

Stor ekonomisk betydelse

På lördagen ska byggarbetena vara klara, men däremot behövs volontärer för olika funktionärsuppdrag och försäljning. Försöken att få ännu fler att ställa upp fortsätter alltså ännu.

Fredrik Nyman vid Borgå konstisbana.
Fredrik Nyman är tacksam för alla frivilliga som ställt upp. Fredrik Nyman vid Borgå konstisbana. Bild: Yle/ Peik Henrichson Borgå Akilles,bandyligan

Rent ekonomiskt har den efterlängtade finalmatchen en stor betydelse för Akilles, i synnerhet om laget vinner.

Idrottsföreningen får i vilket fall som helst inkomster från kringförsäljningen. Men ännu mer vinner det vinnande laget som får behålla sextio procent av biljettinkomsterna, medan silverlaget får trettio procent, och förbundet tio procent.