Hoppa till huvudinnehåll

Bandyfest i Borgå när Akilles möter Veiterä – Sami Laakkonen lovar guld

Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015.
Sami Laakkonen jagar sitt femte FM-guld med Akilles. Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015. Bild: Yle/Janne Karinkanta yle sporten,Akilles,Borgå Akilles,Sami Laakkonen

106 gånger har man hittills spelat om bandyguldet i Finland. Akilles har vunnit två av de guldmedaljerna medan finalmotståndaren Veiterä firat FM-guld fyra gånger.

I grundserien möttes Akilles och Veiterä i två repriser. Båda gångerna var Akilles bättre, först med 6-4 borta och sedan i Borgå med siffrorna 3-1.

– Det kommer att bli ytterst tufft, säger bandyikonen Sami Laakkonen. Veiterä var grundseriefemma men nu är de i final. Det skvallrar om att de är i toppform.

Finalförlust i fjol

För Akilles är det på lördag frågan om den andra finalen i rad. För ett år sedan tog Botnia en förlängningsseger i den farsartade matchen i Åggelby.

Efter en halv timmes spel smälte isen och inte förrän efter solnedgång kunde man fortsätta spela. Många är av åsikten att det gynnade Botnias snabba skridskoåkare.

Tomi Hauska, bandy-VM 2013
Tomi Hauska har ett guld i prisskåpet. Tomi Hauska, bandy-VM 2013 Bild: EPA / All Over Press tomi hauska

Snabba skridskoåkare finns givetvis också i både Akilles och Veiterä.

– Veiterä har verkligen bra anfallsspelare men försvaret är deras svaga sida. Vi måste vara skarpa i anfallet och sätta in chanserna för att sedan försvara jättenoggrant som vi gjorde mot JPS i den sista semifinalen, anser Juuso Johansson.

"Inga favoriter"

Veiterä kommer till final med en stigande formkurva som trygghet. Laget tog sig till semifinal genom 2-0 i matcher mot fjolårsmästaren Botnia och i semifinalskedet fick Kampparit ge vika med 3-4 i den avgörande femte matchen på hemmaplan.

– Veiterä kommer nog till finalen med starkt självförtroende, tippar Akilles chefstränare Tomi Gröhn. Det blir en fysisk match och vi måste vara redo. Vi får inte ge någonting gratis till motståndarna.

– I finalskedet finns det inga förhandsfavoriter. Det såg vi för ett år sedan. Det blir inte lätt varken för dem eller oss att ta segern.

Veiterä vill ha mer

Akilles kan ha en lite fördel i att de flesta spelarna var med om final senaste säsong.

– Vi har kanske blivit av med den största delen av spänningen eftersom erfarenheten finns. Vi vet hur vi ska förbereda oss och det gör det lite lättare att ladda upp.

Stämningen inom Veiterä är givetvis också på topp och guldchansen ger en extra kick.

– Ju längre semifinalserien mot Kampparit led desto bättre grepp fick vi om motståndarna. Det tyder på att vi är i toppform fysiskt, säger Veiteräs Lauri Segerman.

Laakkonen lovar guld

När finalen kör igång i Borgå på lördag klockan 17 finns sex spelare som tidigare har vunnit FM-guld med på isen. I Akilles har Sami Laakkonen och Ville-Veikka Angeria fyra guld från tidigare år, medan Petteri Lampinen vunnit ett guld.

Av Veiteräspelarna har Janne Hauska tre tidigare guld, Tomi Hauska har ett och Valtteri Hauska vann ett med Kampparit 2015.

Borgåbandyns hejarklack Trömpperit i bandyfinalen 2016
Trömpperit kan spela en nyckelroll i finalen. Borgåbandyns hejarklack Trömpperit i bandyfinalen 2016 Bild: Yle Borgå Akilles,yle sporten

Janne Hauska är med åtta fullträffar Veiteräs målspruta i slutspelet. I Akilles har Laakkonen prickat in tretton fullträffar.

Inför matchen fick Laakkonen frågan om han lovar att Akilles äntligen, efter 32 års väntan, tar guld.

– Det kan man ju lova jo.