Hoppa till huvudinnehåll

De Eurovisa: Nano eller Wiktoria vinner Melodifestivalen

På lördag kväll är det äntligen dags för Sverige att utse sin representant för Eurovision Song Contest. I Melodifestivalens final tävlar tolv bidrag och både svenska folket och jurygrupper från elva olika länder ska få säga sitt innan en vinnare kan koras.

De eurovisa, Johan Lindroos och Eva Frantz, har redan hittat sina favoriter. Håller du med eller pratar de i nattmössan? Rösta och kommentera gärna under artikeln!

En sångerska och två dansare på scenen
Ace Wilder En sångerska och två dansare på scenen Bild: Johan Valkonen/Stella Pictures/All Over Press Ace Wilder,Melodifestivalen 2017,Melodifestivalen

Ace Wilder: Wild Child

Johan: Det är tredje gången Ace Wilder tävlar och också den här gången tog hon sig direkt till final. Även om studioversionen låter helt okej har har hon inte ännu heller övertygat mig som liveartist. Men hon är absolut värd sin finalplats och börjar vara en riktigt skicklig låtskrivare.

Eva: Nej, Ace Wilder är dessvärre ingen storsångare, det framgår inte minst av hennes lilla solo då kören är tyst. Och det som är lite besvärligt är att hon gör mer eller mindre samma sak nu som de två tidigare gångerna: medryckande pratsång. Risken är stor att både publiken och juryn tycker de har sett detta förut.

Boris René tävlar i finalen i Melodifestivalen 2017.
Boris René Boris René tävlar i finalen i Melodifestivalen 2017. Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Boris Lumbana,Melodifestivalen 2017,boris rené

Boris René: Her kiss

Eva: Jag har svårt att säga vare sig något negativt eller positivt om det här bidraget. Låten är funky och det är ett nöje att se Boris på scenen, han är väldigt bekväm och naturlig. Om vilket annat land som helst skulle skicka den här låten till Eurovisionen skulle jag ge en tumme upp, men för Sverige känns den på något sätt inte tillräcklig. Man har så höga förväntningar på vårt grannland!

Johan: Redan i deltävlingen tyckte jag numret kändes lite blekt, det skulle behövas någonting mera. Som radiolåt fungerar Her Kiss bra, ingen stänger av om den här spelas. Men både låten och numret saknar någonting som skulle göra helheten unik.

Lisa Ajax, finalist i Melodifestivalen 2017.
Lisa Ajax Lisa Ajax, finalist i Melodifestivalen 2017. Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Lisa Ajax,Melodifestivalen 2017

Lisa Ajax: I don't give a

Johan: Lisa Ajax är en artist som skivbolaget satsar mycket på, men fortfarande har hon inte fått den där hitlåten som skulle ta henne närmare en Zara Larsson-status, varken i Sverige eller internationellt. Jag skulle unna henne bättre låtar, men hon är väldigt ung ännu så hon hinner slå igenom.

Eva: Jo, det känns ju ganska tydligt att det är någonting Zara Larsson-aktigt man haft i tankarna då man arbetat fram numret: tuff och kaxig ung kvinna med fantastisk röst. Men det håller inte riktigt hela vägen, den omtvistade svordomen (som hon tydligen ska byta ut mot ett mildare ord i genrepet när jurygrupperna röstar) hjälper inte heller till. Men hon är säkert med igen nästa år, hoppas det går bättre då.

Man i kostym sjunger i mikrofon
Robin Bengtsson Man i kostym sjunger i mikrofon Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Robin Bengtsson,Melodifestivalen,Melodifestivalen 2017

Robin Bengtsson: I can't go on

Johan: Robin är tillbaka, fast jag måste medge att jag helt har glömt hur hans låt ifjol lät. I can't go on är svängig, Justin Timberlake-influenserna är tydliga. Tänk om man kunde få höra den som något annat än singback, med stor orkester och riktiga instrument. Jag tror inte att den kommer att klara sig hela vägen.

Eva: Jag vet inte varför jag blir så irriterad på Robin. Han är självsäker på ett sätt som blir sliskigt och det ger mig nippran. Men om jag gömmer mig bakom en soffkudde och bara lyssnar går det inte att komma ifrån att det är en bra låt. Den kommer säkert att vara en av de Mello-låtar som får mest speltid i radio och det är ju en seger i sig.

Jon Henrik Fjällgren och Aninia på Melodifestivalens scen
Jon Henrik Fjellgren och Aninia Jon Henrik Fjällgren och Aninia på Melodifestivalens scen Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Jon Henrik Fjällgren,Melodifestivalen 2017,aninia

Jon Henrik Fjellgren feat. Aninia: En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)

Johan: Det här är en låt som borde få vara längre än tre minuter. Som komposition känns den lite halvfärdig, som en refräng varvat med lite snack på samiska. Aninia sjunger väldigt bra, delarna fungerar men det hjälps inte, helheten saknar någonting.

Eva: När Jon Henrik Fjällgren slog igenom fick han hela Sveriga att gråta floder när han jojkade om en vän som gått bort. Alla blev tagna av hur genuin och äkta han kändes. I det här formatet blir allting väldigt beräknat och skräddarsytt och det berör inte på samma sätt. Med det är mäktigt!

Anton Hagman, finalist i Melodifestivalen 2017.
Anton Hagman Anton Hagman, finalist i Melodifestivalen 2017. Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Anton Hagman,Melodifestivalen 2017

Anton Hagman: Kiss You Goodbye

Eva: Här har vi killen som lyckades peta ut självaste Loreen i andra chansen. Låten är harmlös och trevlig och det går inte att hitta någonting att klaga på. En bra låt som man fort glömmer bort. Men Anton har haft ett flyt de senaste veckorna som får mig att tro att jag missat någonting och att han kommer att klara sig mycket bättre än jag trott.

Johan: Den här är nog en låt som åker in genom ena örat och ut genom andra. Det som också talar emot Anton Hagman är att det finns flera unga manliga artister i finalen som är stajlade som Erik Saade i tiderna. De kommer att konkurrera om samma publik. Men inget större fel, den hamnar väl i kategorin "helt trevlig".

Mariette sjunger och sträcker upp händerna. Hon tävlar i Melodifestivalen 2017.
Mariette Mariette sjunger och sträcker upp händerna. Hon tävlar i Melodifestivalen 2017. Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Mariette,Melodifestivalen 2017,Melodifestivalen

Mariette: A million years

Eva: Jag tycker om Mariette och hennes låt. Dansarna i gumibanden är inte heller så dabbiga. Mariette är på något sätt lätt att gilla och fast hon tävlat tidigare i Melodifestivalen tycker jag hon visar upp en ny sida av sig själv och det är viktigt.

Johan: Hon är proffsig och levererar sin låt på ett snyggt sätt. Med en annan artist kunde låten kännas lite som en dussinprodukt, men Mariette styr upp det på ett bra sätt. För min del skulle den här få klara sig hur bra som helst men jag misstänker att den ändå inte kommer att nå ända fram. Den känns lite för välplanerad, som urtypen för en eurovisionslåt.

FO&O, finalist i Melodifestivalen 2017.
Fo&o FO&O, finalist i Melodifestivalen 2017. Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Melodifestivalen 2017,fo&o

FO&O: Gotta thing about you

Johan: Det här var en av låtarna jag hade absolut störst förväningar på, eftersom gruppen har släppt bra låtar tidigare. Men där satt jag med munnen öppen och tänkte "nämen vilken cräppig låt". Inte ens Backstreet Boys hade klarat av att lyfta den här låten under sina storhetstid. Det som irriterar mig allra mest är att killarna i bandet är väldigt dryga, och skryter med hur originella de är. De beter sig som om de var stjärnor på Beyoncé-nivå och de har nog långt kvar till det.

Eva: Killarna hade helt tydligt räknat med en finalplats på direkten, de är väldigt segervissa. I andra chansen hade de slipat på numret, men sången satt fortfarande inte och låten är helt enkelt för trög. Man måste vara väldigt ung och hormonstinn för att bli upphetsad av detta.

Man i bomberjacka sjunger
Nano Man i bomberjacka sjunger Bild: Johan Valkonen/Stella Pictures/All Over Press Nano Omar,Melodifestivalen,Melodifestivalen 2017

Nano: Hold on

Eva: Nano är ganska okänd men har en röst som Hozier och klädstil som Rag'n'Bone Man. Det gör att han känns lagom bekant på scenen, och jag tycker det här är en himla bra låt! Nu när Loreen åkt ut skulle detta vara Sveriges bästa bidrag för Eurovisionen. Sverige, välj denna om ni vill placera er i topp fem igen.

Johan: Riktigt, riktigt bra! Bland alla unga gossar sticker Nano ut på ett bra sätt, han faller i alla fall inte i något slisk-träsk. Den här låten känns mest 2017 av alla finalbidrag. Det är ett balladår i Eurovisionen, så den här låten, som både är seriös och up tempo, skulle sitta bra.

Wiktoria uppträder i Melodifestivalens deltävling fyra.
Wiktoria Wiktoria uppträder i Melodifestivalens deltävling fyra. Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Wiktoria Johansson,Melodifestivalen 2017

Wiktoria: As I lay me down

Eva: Trallvänligt, stampvänligt och klappa tankten-vänligt, viktiga vapen i Eurovisionssvängen. Wikoria är väldigt populär bland internationella eurovisionsfans men jag förblir helt kall. Jag funderar mera på att led-sängen ser hård och obekväm ut än blir hänförd av sången.

Johan: Jag har en känsla av att det är Wiktorias år i år. Även om Nano har vuxit sig till en personlig favorit tror jag att den här kan gå hem väldigt brett i publiken. Om allt går perfekt i numret och hennes röst håller kan den här vinna.

Benjamin Ingrosso uppträder på Melodifestivalen 2017.
Benjamin Ingrosso Benjamin Ingrosso uppträder på Melodifestivalen 2017. Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Melodifestivalen,Melodifestivalen 2017,benjamin ingrosso

Benjamin Ingrosso: Good lovin'

Johan: Det är mycket här som känns bekant från andra artister. Även om Benjamin är väldigt duktig blev jag inte helt begeistrad av vare sig låten eller hans sång. Men det här känns som ett säkert första kliv mot en framgångsrik karriär.

Eva: Jag tror att Benjamin kommer att klara sig bäst i "snygg ung kille"-facket i finalen. Jag köper att han verkligen vill vinna och slå igenom som artist. Och han har ju vunnit Lilla melodifestivalen och Let's dance, så han är uppenbart populär i Sverige. Förhoppningsvis kan han använda tävlingen som en språngbräda till en solokariär.

Owe Thörnqvist tog sig vidare i Melodifestivalens tredje deltävling i Växjö den 18 februari 2017.
Owe Thörnqvist Owe Thörnqvist tog sig vidare i Melodifestivalens tredje deltävling i Växjö den 18 februari 2017. Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Owe Thörnqvist,Melodifestivalen 2017,Melodifestivalen,Växjö,boogieman blues

Owe Thörnqvist: Boogieman Blues

Eva: Det är ju alltid lite extra prestige i att få vara den sista artisten ut på scenen i Melodifestivalen, ofta har platsen reserverats för den man tippar ska vinna. Jag gillar att man inte på något forcerat sätt har försökt modernisera Owes stil, utan kör på i samma fotspår som alltid. En herre med klass!

Johan: Det är fantastiskt! Vilken underhållare Owe är, i sin deltävling sopade han banan med motståndet. Om jag inte var en sådan mes skulle jag tippa den här till vinnare! För det är han värd.

Nå, vem vinner då?

Johan: Nano blir trea. Han är min personliga favorit men är lite för okänd för att segra. Tvåa blir Owe Thörnqvist, Wiktoria vinner.

Eva: Jon Henrik Fjällgren och Aninina tar tredje platsen, låten är pampig. Jag tror Ace Wilder gör en oväntad spurt och får folkets och juryns förtroende ännu en gång, lagom för en andra plats.Givetvis vinner Nano, inget snack om saken. Heja!

Melodifestivalen sänds i Yle Fem lördag 11 mars klockan 21.00. under sändningen kan du chatta med Eva Frantz och andra Mello-fantaster på svenska.yle.fi.

Vem tycker du ska vinna Melodifestivalen?

Lisa Ajax - I don't give a
86.4% (4568 röster)
Owe Thörnqvist - Boogieman Blues
4.0% (212 röster)
Nano - Hold On
3.0% (158 röster)
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia - En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
2.6% (138 röster)
Wiktoria - As I Lay Me Down
1.6% (86 röster)
Robin Bengtsson - I can´t go on
0.8% (42 röster)
Mariette - A Million Years
0.5% (26 röster)
Ace Wilder - Wild Child
0.5% (27 röster)
Benjamin Ingrosso - Good Lovin'
0.2% (13 röster)
Boris René - Her Kiss
0.1% (6 röster)
Anton Hagman - Kiss You Goodbye
0.1% (6 röster)
FO&O - Gotta Thing About You
0.0% (2 röster)
Antal avgivna röster: 5284

Läs också