Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Kong: Skull island – kapitulera och bli underhållen

När bild av Kong.
Arrrggh! - vrålar monsterapan Kong för att vi skall förstå att han är tillbaka och han är inte glad. När bild av Kong. Bild: © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc. Kong: Skull Island

Han är tillbaka, större och argare än någonsin tidigare, jättemonsterapan Kong. Han smular stridshelikoptrar med nävarna, slår sig för bröstet och vrålar så det nästan slår lock för öronen. Men frågan är vem som är det verkliga monstret?

Filmen Kong: Skull island kunde beskrivas som en underlig mix av filmerna Apocalypse now (1979) och Jurassic park (1993).

En film där handlingen hoppar hit och dit och oftast saknar fokus. Det är så uppskruvat och fartfyllt och med så många referenser och vinkar åt en massa olika håll att man som åskådare till sist måste kapitulera.

Och när du sedan inte längre kräver en sammanhängande intrig blir också filmen ganska underhållande.

Topphemligt och livsfarligt

Det hela börjar år 1973 i Washington D.C. där demonstrationer mot Vietnamkriget pågår, vetenskapsmannen Bill Randa (John Goodman) stiger ut ur en bil och säger att Washington nog aldrig kommer att uppleva lika galna tider.

Randa leder ett forskningsteam som vill göra en topphemlig expedition till en hittills okänd ö där myt och vetenskap möts – Skull island (Dödsskalleön). En ö som visar sig ha ett mycket rikt och fascinerande ekosystem.

Uppdraget är förstås inte bara hemligt utan också väldigt farligt. Därför handplockas överstelöjtnant Preston Packard (Samuel L. Jackson) och hans soldater, direkt från Vietnamkriget. Dessutom anser Randa att det behövs en spårare, så då värvas ex-soldaten James Conrad (Tom Hiddleston) från det brittiska specialförbandet.

Mason Weaver (Brie Larson), James Conrad (Tom Hiddleston) och Slivko (Thomas Mann) kommer gående över ett fält.
Spåraren Conrad (Tom Hiddleston) med Weaver (Brie Larson), San (Tian Jing) och soldat Slivko (Thomas Mann). Mason Weaver (Brie Larson), James Conrad (Tom Hiddleston) och Slivko (Thomas Mann) kommer gående över ett fält. Bild: © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Brie Larson,Kong: Skull Island,Thomas Mann,Tom Hiddleston

Den som sett nån av de sju tidigare King Kong-filmerna vet att det även behövs lite kvinnlig fägring och här kommer snygga fotojournalisten Mason Weaver (Brie Larson) in i bilden. Med på turen finns även en kvinnlig forskare San (Tian Jing) men hennes roll är minimal. (Och tänker man ur ett krasst marknadsföringsperspektiv är hon nog med för att bättre sälja filmen till en kinesisk publik.)

Den verkliga huvudpersonen är förstås jätteapan Kong och vi behöver inte vänta länge innan han dyker upp. Rasande arg över att det så kallade forskningsteamet kommer inflygande med buller och brak och skjuter mot honom. När det finns värre saker att bekämpa på ön!

För precis som i tidigare King Kong-filmatiseringar finns det även en känslig och tragisk sida av Kong.

Kong står i solnedgången och ser hur en mängd stridshelikoptrar kommer flygande mot honom.
Den gigantiska Kong behöver inte väja för nån. Kong står i solnedgången och ser hur en mängd stridshelikoptrar kommer flygande mot honom. Bild: © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Kong: Skull Island

Roliga referenser

Alla som sett Francis Ford Coppolas Apocalypse now känner igen estetiken, stridshelikoptrar i slow motion och rock’n’roll när man ska ut på ”uppdrag”. Lägg sen ännu till en trött och bitter överstelöjtnant som bestämt sig för att ”det här kriget skall han minsann inte förlora”.

Och de som läst romanen Mörkrets hjärta (på vilken Apocalypse now är baserad) förstår vinken när spåraren heter Conrad (som i författaren Joseph Conrad) som sedan möter en soldat från andra världskriget som heter Marlow (John C. Reilly) och denna Marlow har en båt!

Närbild på Marlow (John C. Reilly).
Marlow (John C. Reilly) den kanske mest sympatiska karaktären på ön. Närbild på Marlow (John C. Reilly). Bild: © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. John C. Reilly,Kong: Skull Island

Referenser är roliga, för den som känner igen dem, därför erbjuder filmen också en massa action, specialeffekter och humoristisk dialog. Det är inte bara Kong som är speciell, ön har en flora och fauna som är helt unik och därför blir det aldrig trist, varken för forskningsteamet eller åskådaren.

Frågan är sedan vad man tar med sig ut ur biografen?

Monsterfilmer, precis som många skräckfilmer, handlar oftast om våra rädslor som vi projicerar på monstret. Godzilla eller Gojira skapades i atombombens efterdyningar medan King Kong ibland tolkats som en allegori över rasism. Så frågan är – vad är vi rädda för år 2017?

Och vem är det verkliga monstret?

Närbild på Kongs aniskte i ett eldhav.
Man och monsterapa - men vem vinner? Närbild på Kongs aniskte i ett eldhav. Bild: © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Kong: Skull Island
 • Personporträtt av Christine Saarukka.

  Journalisten Christine Saarukka är död

  Saarukka dog efter en tids sjukdom. Hon blev 69 år gammal.

  Saarukka avled under helgen efter en tids sjukdom. Hon blev 69 år gammal. Hon var alltid klar och tydlig med hög ambition, berättar kollegan Benny Törnroos.

 • Ishockeylejonen i EHT-turneringen i Tjeckien

  På tv idag: Sista VM-genrepet för ishockeylejonen

  Finland tar sig an Sverige i Budejovice.

  EHT-turneringen i Tjeckien avslutas för Finlands del med klassikermötet mot Sverige. Matchen är den sista chansen för de finländska spelarna att övertyga landslagsledningen om att de är värda en plats i VM-truppen. Finland–Sverige i TV2 och på Arenan med start klockan 15.10.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Karaktären Kerstin Thorvall liggande på en säng i dramaserien Det mest förbjudna.

  Kvinnan som gjorde uppror mot livet i radhuslängan

  "Stygg dotter, otrogen hustru, dålig mor, motvillig farmor".

  Kerstin har en bra man, barn och dessutom är hon framgångsrik på jobbet. Men hon vill inte vara trogen och leva i radhuslyckan. Hon vill vara otrogen och älska med unga vackra män. I dramaserien Det mest förbjudna får vi följa Kerstin Thorvall (1925 -2010) i medgång och motgång - och ständigt i konflikt med sin samtid.

 • Kjell Herberts

  Så här finlandssvenska är vi!

  Sociologen Kjell Herberts sammanfattar testresultatet.

  Förra veckans webbtest om finlandssvenskhet och hur vi uppfattar oss själva i förhållande till andra finlandssvenskar blev en hit. Testet kammade in mer än 26 000 svar. Nu sammanfattar sociologen Kjell Herberts resultaten.