Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Kong: Skull island – kapitulera och bli underhållen

När bild av Kong.
Arrrggh! - vrålar monsterapan Kong för att vi skall förstå att han är tillbaka och han är inte glad. När bild av Kong. Bild: © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc. Kong: Skull Island

Han är tillbaka, större och argare än någonsin tidigare, jättemonsterapan Kong. Han smular stridshelikoptrar med nävarna, slår sig för bröstet och vrålar så det nästan slår lock för öronen. Men frågan är vem som är det verkliga monstret?

Filmen Kong: Skull island kunde beskrivas som en underlig mix av filmerna Apocalypse now (1979) och Jurassic park (1993).

En film där handlingen hoppar hit och dit och oftast saknar fokus. Det är så uppskruvat och fartfyllt och med så många referenser och vinkar åt en massa olika håll att man som åskådare till sist måste kapitulera.

Och när du sedan inte längre kräver en sammanhängande intrig blir också filmen ganska underhållande.

Topphemligt och livsfarligt

Det hela börjar år 1973 i Washington D.C. där demonstrationer mot Vietnamkriget pågår, vetenskapsmannen Bill Randa (John Goodman) stiger ut ur en bil och säger att Washington nog aldrig kommer att uppleva lika galna tider.

Randa leder ett forskningsteam som vill göra en topphemlig expedition till en hittills okänd ö där myt och vetenskap möts – Skull island (Dödsskalleön). En ö som visar sig ha ett mycket rikt och fascinerande ekosystem.

Uppdraget är förstås inte bara hemligt utan också väldigt farligt. Därför handplockas överstelöjtnant Preston Packard (Samuel L. Jackson) och hans soldater, direkt från Vietnamkriget. Dessutom anser Randa att det behövs en spårare, så då värvas ex-soldaten James Conrad (Tom Hiddleston) från det brittiska specialförbandet.

Mason Weaver (Brie Larson), James Conrad (Tom Hiddleston) och Slivko (Thomas Mann) kommer gående över ett fält.
Spåraren Conrad (Tom Hiddleston) med Weaver (Brie Larson), San (Tian Jing) och soldat Slivko (Thomas Mann). Mason Weaver (Brie Larson), James Conrad (Tom Hiddleston) och Slivko (Thomas Mann) kommer gående över ett fält. Bild: © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. Kong: Skull Island,Brie Larson,Tom Hiddleston,Thomas Mann

Den som sett nån av de sju tidigare King Kong-filmerna vet att det även behövs lite kvinnlig fägring och här kommer snygga fotojournalisten Mason Weaver (Brie Larson) in i bilden. Med på turen finns även en kvinnlig forskare San (Tian Jing) men hennes roll är minimal. (Och tänker man ur ett krasst marknadsföringsperspektiv är hon nog med för att bättre sälja filmen till en kinesisk publik.)

Den verkliga huvudpersonen är förstås jätteapan Kong och vi behöver inte vänta länge innan han dyker upp. Rasande arg över att det så kallade forskningsteamet kommer inflygande med buller och brak och skjuter mot honom. När det finns värre saker att bekämpa på ön!

För precis som i tidigare King Kong-filmatiseringar finns det även en känslig och tragisk sida av Kong.

Kong står i solnedgången och ser hur en mängd stridshelikoptrar kommer flygande mot honom.
Den gigantiska Kong behöver inte väja för nån. Kong står i solnedgången och ser hur en mängd stridshelikoptrar kommer flygande mot honom. Bild: © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Kong: Skull Island

Roliga referenser

Alla som sett Francis Ford Coppolas Apocalypse now känner igen estetiken, stridshelikoptrar i slow motion och rock’n’roll när man ska ut på ”uppdrag”. Lägg sen ännu till en trött och bitter överstelöjtnant som bestämt sig för att ”det här kriget skall han minsann inte förlora”.

Och de som läst romanen Mörkrets hjärta (på vilken Apocalypse now är baserad) förstår vinken när spåraren heter Conrad (som i författaren Joseph Conrad) som sedan möter en soldat från andra världskriget som heter Marlow (John C. Reilly) och denna Marlow har en båt!

Närbild på Marlow (John C. Reilly).
Marlow (John C. Reilly) den kanske mest sympatiska karaktären på ön. Närbild på Marlow (John C. Reilly). Bild: © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Kong: Skull Island,John C. Reilly

Referenser är roliga, för den som känner igen dem, därför erbjuder filmen också en massa action, specialeffekter och humoristisk dialog. Det är inte bara Kong som är speciell, ön har en flora och fauna som är helt unik och därför blir det aldrig trist, varken för forskningsteamet eller åskådaren.

Frågan är sedan vad man tar med sig ut ur biografen?

Monsterfilmer, precis som många skräckfilmer, handlar oftast om våra rädslor som vi projicerar på monstret. Godzilla eller Gojira skapades i atombombens efterdyningar medan King Kong ibland tolkats som en allegori över rasism. Så frågan är – vad är vi rädda för år 2017?

Och vem är det verkliga monstret?

Närbild på Kongs aniskte i ett eldhav.
Man och monsterapa - men vem vinner? Närbild på Kongs aniskte i ett eldhav. Bild: © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Kong: Skull Island
 • Elias Kuosmanen försöker koppla bort pressen i brottnings-VM

  VM i brottning hägrar för ung, finländsk bjässe.

  Brottare har inga gruppspel, slutspel eller finalserier i bäst av sju. Det finns bara två stora mästerskap varje år och i dem kan massvis med träning visa sig närmast onödig om en viktig match avgörs på ett enda misstag. Det vet brottaren Elias Kuosmanen.

 • Johaugs manager: Domen faller på tisdag

  Fallet Johaug skjuts ytterligare framåt.

  Therese Johaug sitter inte still och väntar på Cas-domen som kan ödelägga OS-planerna. Skidstjärnan har i stället åkt på träningsläger till Italien. Dopningsbeskedet får hon på tisdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Doppa penseln och gå på Konstrunda i Ekenäs

  Larson Österberg deltar i Konstrundan i Ekenäs.

  Bildkonstnären Larson Österberg tycker att konst ska upplevas med magen och uppskattar konstruktiv kritik. Han öppnar sin ateljé i Ekenäs under veckoslutet 19-20.8

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.