Hoppa till huvudinnehåll

Första veckan med Nintendo Switch och Zelda

Nintendo Switch med Zelda: Breath of the Wild
Nya Nintendo Switch är en ganska läcker pryl Nintendo Switch med Zelda: Breath of the Wild Bild: Yle/Claudia Rybin Nintendo Switch,Nintendo,The Legend of Zelda: Breath of the Wild,spel

Nintendo har äntligen släppt sin nya spelkonsol Switch. Hur lever den upp till förväntningarna? Och är den värd dina pengar? Björn Karlsson på Yle Spel har levt med den en vecka nu och ger dig sina intryck på konsolen och dess nya spel.

Väntan har varit lång. Kanske inte just på nya Nintendo Switch, utan på det nya Zelda-spelet som lanseras samtidigt. Zelda: Breath of the Wild annonserades redan 2013 och var tänkt som ett stort släpp för den förra konsolen Wii U, som släpptes året innan.

Och även om nya Zelda släpps på Wii U är det inte utan en liten sur smak i munnen. Men mer om Zelda längre ner. Nu ska vi titta på den också efterlängtade nya konsolen!

Nintendo Switch med olika kontrollers
Switch är ett ganska trevligt inslag i hemmet till skillnad från den plastiga föregångaren Wii U Nintendo Switch med olika kontrollers Bild: Yle/Björn Karlsson Nintendo Switch,Nintendo,Kontroller,spel,spelkonsoler

Nintendo Switch, hybridkonsolen

Som namnet antyder är själva gimmicken med Switch att det går att byta mellan att ha den som traditionell hemmakonsol kopplad till sin tv, eller att ha den som handhållen bärbar konsol. Den klickar snabbt och smidigt in och ut i den medföljande dockan och du kan fortsätta spela genast.

Jag har alltid haft svårt för handhållna konsoler, skärmarna har varit under all kritik och batteritid och spelupplevelse har fått stryka på foten. Men den här gången känns det annorlunda. Den 6,2 tums stora skärmen är förvånansvärt trevlig och ljusstark.

När min tv blir ockuperad av andra familjemedlemmar känns det nästan inte som ett nedköp att lyfta konsolen ur dockan och fortsätta spela, och jag finner mig fortsätta spela handhållet även när den stora tv:n blir ledig igen.

Batteritiden är ca 2-4 timmar när man kör handhållet. Det är ungefär som deras tidigare handhållna Nintendo DS-konsoler. På den tiden hinner jag mycket väl spela mig trött i både armar och ögon, men för vissa kan det vara väl kort.

Switch har 32 GB inbyggt minne. Det kommer att snabbt ätas upp om man föredrar att köpa sina spel digitalt, vilket tvingar dig att utöka storleken med micro SD-kort. Micro SD-kort är ofta väldigt långsamma, och tyvärr ofta opålitliga.

Link blickar ut över den stora världen i Zelda: Breath of the Wild
Trots låg upplösning är spel som Zelda slåenda vackert på Nintendo Switch Link blickar ut över den stora världen i Zelda: Breath of the Wild Bild: Skärmdump Yle/Björn Karlsson Nintendo,Nintendo Switch,The Legend of Zelda: Breath of the Wild

En konsol är så bra som dess kontroller

Nintendo har alltid försökt väldigt hårt med dess kontroller. Från den speciella treudden till Nintendo 64 till Wii U:s extra tablet med knappar i handen. Även så med Switch. Det följer med två Joycon kontroller som kan antingen vara trådlösa eller som du kan anslutna på sidan av konsolen.

Det går även att sätta på en medföljande hållare för att få det att likna en mer traditionell kontroll ifall man föredrar det. Vissa spel kräver båda Joycons för att spelas av en person, men det finns också spel där det går att använda en Joycon per person. Så om det följer med en eller två kontroller beror på spelet du spelar.

Utformningen på Joycon-kontrollerna är ok. Det går att spela utan större problem, men ibland är avståndet mellan styrspak och knappar på den högra aningen för långt, och placeringen för oergonomisk så tummen stressar mellan att justera kameran och att kontrollera Link i Zelda.

Det finns även en Pro controller att köpa extra, som trots sitt höga pris kan vara en värd investering om du spelar längre stunder och ofta. Den är gedigen och en av de bästa kontrollerna jag har provat. Bra styrspakar, styrkors, rätt storlek, känns hållbar men ändå lätt och har fullt stöd för alla rörelsestyrda element i spel som Zelda jag har stött på.

Switch pro kontroller och Switch Joycon kontroller
Även om den medföljande hållaren fungerar rekommenderas Pro Controllern för längre sessioner Switch pro kontroller och Switch Joycon kontroller Bild: Yle/Björn Karlsson Nintendo Switch,Nintendo,Kontroller,spel,spelkonsoler

Prestandan återigen inte i fokus

Det var länge sedan Nintendo var i toppen för prestanda bland spelkonsoler. De senaste generationerna har istället satsat på själva spelen. Inget fel med det, problemet är bara att om prestandan är för låg så krävs det ett stort steg för tredjepartsutvecklare att utveckla spel för den “udda” utstickande konsolen.

Detta var lite fallet med både Wii och Wii U som plågades av extremt lågt spelutbud från tredjepart.

Nintendo Switch bjuder på en liten prestandaökning jämtemot föregångaren Wii U. Men är det nog? Redan det stora releasespelet Zelda lider av mycket av den låga prestandan i Nintendo Switch. I vissa stunder är det nära på ospelbart.

En del påstår att nya Zelda inte är optimerat för Switch, eftersom det samtidigt utvecklats för Wii U. Grafik är inte allt, men att ligga efter både PS4 och Xbox one, som redan de är väldigt klena maskiner, är aningen oroande för framtiden.

En intressant fotnot är att eftersom Switch renderar spel i dockat läge i 900p och i handhållet läget i 720p, så är prestandaproblemen mycket mindre när du spelar handhållet. Kanske kommer det möjlighet att spela även i 720p i dockat läge i framtiden. Men det är ovisst.

En excentrisk fe från Zelda: Breath of the Wild
Fantasifullhet är inget som Nintendo saknar En excentrisk fe från Zelda: Breath of the Wild Bild: Skärmdump Yle/Björn Karlsson Nintendo,Nintendo Switch,The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Barskrapad upplevelse på gott och ont

Ett stort problem med Nintendo Switch är att det följer inte med något att spela. Nintendos Wii blev en succé mycket för att Wii Sports som följde med blev en vardagsrumssuccé. Istället om man vill spela Nintendos “gimmick”-spel 1-2-Switch får man betala fullpris för det utöver sin konsol.

Själva gränssnittet i Nintendo Switch är härligt kliniskt. Man kan välja att spela sina spel, läsa Switchnyheter, gå in i butiken, kolla sina skärmdumpar eller ändra inställningar.

Avsaknaden av allt fluff såsom mediaspelare, sociala funktioner och Netflix gör att konsolen känns som en dedikerad spelmaskin och tilltalar mig oerhört. Men det kommer säkert byggas på med uppdateringar.

Nintendo Switch menysystem
Inga onödiga menyspel här inte. Bara det nödvändigaste för att spela Nintendo Switch menysystem Bild: Skärmdump Yle/Björn Karlsson Nintendo,Nintendo Switch,menyer,spel

Betala för online

Nintendo har länge varit härligt befriad från att kräva månadskostnader för att spela online. Detta slutar dock med Nintendo Switch. Senare under 2017 kommer Nintendo att börja ta en avgift för att få tillgång till online multiplayer.

Detta kompenseras med att varje månad få spela ett spel gratis från deras utbud av spel.

Kort recension på några releasespel

Zelda: Breath of the Wild
Det här är Zeldat det var värt att vänta på. Världen är massiv och spelet känns fräscht men bekant. Det finns en anledning till varför det får 10/10 nästan överallt. Ska du spela bara ett spel i år så kan det här vara det du söker.


Hästar är ett kul element i Zelda: Breath of the wild
Häst är bäst på fest Hästar är ett kul element i Zelda: Breath of the wild Bild: Skärmdump Yle/Björn Karlsson Nintendo,Nintendo Switch,The Legend of Zelda: Breath of the Wild

1-2-Switch
Nintendos partyspel för att visa kontrollernas funktionalitet. Överraskande roligt! Jag och min sambo skrattade mycket när vi provade oss igenom minispelen. Dock är det låg risk att vi spelar det igen om vi inte har gäster eller äldre barn på besök. Prislappen gör det inte värt att köpa om du inte vet att du måste ha det. Borde följt med konsolen.


Kassaskåpsknäckning i 1-2-Switch
Knäck kassaskåp utan legala påföljder i <em>1-2-Switch</em> Kassaskåpsknäckning i 1-2-Switch Bild: Skärmdump Yle/Björn Karlsson 1-2-Switch,Nintendo Switch

Snipperclips
Mysigt co-op pusselspel där man klipper former av varandra för att lösa nivåer. Helt trevligt och det finns ett demo att ladda ner.


Snipperclips på Nintendo Switch
Klipp dina vänner eller spela själv i pusselspelet Snipperclips Snipperclips på Nintendo Switch Bild: Skärmdump Yle/Björn Karlsson Snipperclips,Nintendo Switch

Super Bomberman R
Bomberman i modernare tappning. Klen singleplayerkampanj men gillar du Bomberman i multiplayer så är det här något för dig. Det tar bara sekunder innan du är inne i en match med andra människor.


Super Bomberman R på Nintendo Switch
Bomberman får fortfarande dig att känna dig fruktansvärt smart eller korkad när du spelar multiplayer Super Bomberman R på Nintendo Switch Bild: Skärmdump Yle/Björn Karlsson Super Bomberman R,Nintendo Switch

I am Setsuna
Det här spelet finns redan till PC och PS4, men ett lång klassiskt J-RPG är som perfekt för att ha med sig i väskan på sin Switch. Älskar man inte formatet så kan det kännas lite stelt, och det faktum att i princip inga dialogval man gör spelar någon roll gör att det känns lite grunt. Men ett bra spel att ha i väskan.


I am Setsuna på Nintendo Switch
Man kan tro att det heter I am satsuma. Men så är inte fallet I am Setsuna på Nintendo Switch Bild: Skärmdump Yle/Björn Karlsson I am Setsuna,Nintendo Switch,datorrollspel,Square

Slutsats

Nintendo Switch överraskar. Trots mina farhågor om prestanda och fokus på det handhållna så gillar jag den. Den känns bra och Zelda kommer förgylla många framtida kvällar.

Men med tanke på det snåla spelutbudet just nu så skulle jag råda att vänta tills marknaden har landat. Dragplåstret just nu är Zelda, och har du en Wii U finns det inget som hindrar dig att spela redan idag.

Är du inte en sådan som måste ha det senaste på en gång så kan du vänta mot julen för att se om det kommer mera intressanta spel till Nintendo Switch eller om priset går ner.

Läs också

Nyligen publicerat - Spel