Hoppa till huvudinnehåll

Gift som användes i mordet på Kim Jong-nam kan undersökas i Finland

Polis står vakt utanför sjukhuset där mördade Kim Jong-nams kropp förvaras.
Polis står vakt utanför sjukhuset där mördade Kim Jong-nams kropp förvaras. Polis står vakt utanför sjukhuset där mördade Kim Jong-nams kropp förvaras. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-nam,mord,Malaysia,sjukhus,Kuala Lumpur,Nordkorea,Kim Jong-un,poliser,Nervgas

Det finländska Verifin-laboratoriet har beredskap att undersöka prover från personer som blivit offer för kemiska vapen och prover som tagits i närmiljön.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, kommer att hjälpa till i undersökningen av mordet på King Jong-nam, halvbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-un, i fall de malaysiska myndigheterna ber om det. Det här bestämde organisationen på fredagen.

Det här innebär att prover som tagits vid mordplatsen kan komma att analyseras också i Finland.

Malaysiska myndigheter misstänker att Kim Jong-nam mördades genom att den dödliga nervgasen VX smetades i hans ansikte. Enligt flera nyhetsbyråer ska Malaysia ha varit i kontakt med OPCW redan tidigare under mordundersökningen.

Ovanlig beredskap i Helsingfors

Verifin -institutet vid Helsingfors universitet hör till de officiella laboratorier som OPCW samarbetar med. Verifins laboratorium finns i Gumtäkt

OPCW samarbetar med ungefär 20 laboratorier, men i Gumtäkt har man kapacitet att undersöka prover från såväl människor som övriga materialprover.

Alla laboratorier som OPCW samarbetar med har inte en så här omfattande beredskap.

- I fall proverna analyseras så skickas de till åtminstone två olika laboratorier, säger Verifins direktör Paula Vanninen.

I teorin finns också det alternativet att OPCW skickar forskningshjälp direkt till Malaysia.

Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam (på bilden) mördades i Kuala Lumpur den 13 februari 2017. Bilden är tagen år 2001 på flygplatsen i Tokyo.
Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam (på bilden) mördades i Kuala Lumpur den 13 februari 2017. Bilden är tagen år 2001 på flygplatsen i Tokyo. Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam (på bilden) mördades i Kuala Lumpur den 13 februari 2017. Bilden är tagen år 2001 på flygplatsen i Tokyo. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-nam,Nordkorea,Kim Jong-un,Tokyo

Hemligstämplad information

Undersökningen av användningen av nervgas framskrider så att OPCW:s egna laboratorium i Haag tar emot proverna som skickats från Malaysia. De kan innehålla till exempel offrets blodprov eller prover av offrets kläder.

OPCW skickar sedan vidare proverna till de egentliga undersökningslaboratorierna.

Det är hemlig information vilka laboratorier som slutligen kommer att undersöka proverna.

Vanninen kan alltså inte avslöja om Verifin finns bland de laboratorier som ska undersöka nervgasproverna.

Laboratorierna vet heller inte exakt hurdana prover det andra laboratoriet eller de övriga laboratorierna som deltar får.

Ständig beredskap att ta emot prover

Vanninen kan inte uppskatta hur länge det kommer att ta tills de internationella forskningslaboratorierna får proverna.

- I likhet med de övriga laboratorierna som OPCW samarbetar med så har vi en ständig beredskap att ta emot prover som har att göra med användning av kemiska vapen.

Malaysiska myndigheter varnade på fredagen för att undersökningen tar längre än normalt på grund av sakens ”känslighet och komplexitet.”

Kim Jong-nam mördades den 13 februari på flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

Nordkorea är bland de få länder som inte har anslutit sig till det internationella avtal som förbjuder användning av kemiska vapen.

Ursprunglig text: Satu Helin, Yle uutiset

Läs också