Hoppa till huvudinnehåll

Oklart vem som beslutar om att stänga daghem i Borgå

Legobitar på ett bord på Kalax daghem.
Illustrerande arkivbild. Legobitar på ett bord på Kalax daghem. Bild: Yle/Juho Karlsson legobitar,Lego Duplo,daghem,Närpes,barnvårdsarbete,skogsdungens daghem

På torsdagen skickade tjänstemännen i Borgå ut ett beslut om att Illby daghem stängs för gott i sommar. Det här väckte kritik hos föräldrar, men framför allt hos politiker i bildningsnämnden som inte visste om att daghemmet ska stängas.

En av kritikerna är Catharina von Schoultz (SFP), ordförande för svenska utbildningssektionen och medlem i bildningsnämnden.

Hon blev förvånad över tjänstemännens besked om att stänga Illby daghem, eftersom bildningsnämnden inte har diskuterat saken.

– Vi vet att daghemsnätet också utreds, men det skulle diskuteras vidare efter kommunalvalet. Så jag är lite förvånad över beslutsgången, säger von Schoultz.

Catharina von Schoultz
Arkivbild av Catharina von Schoultz. Catharina von Schoultz Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå folkakademi,Catharina von Schoultz,borgå folkakademi

Hon tycker att det är bra att tjänstemännen reagerar. En utredning visar att Illby daghem är i så dåligt skick att barnen inte kan vara kvar en längre tid.

Däremot tycker hon inte att man plötsligt bara kan gå ut och säga att daghemmet stängs innan politikerna har fått diskutera saken och fundera på hur man går vidare.

– Man kan inte gå och skrämma föräldrarna med en sådan här artikel utan att vi som ansvarar för det här i förtroendeorganen ens vet om att man tänker göra så här. Det är absolut fel sätt att agera.

Det är ändå oklart vem som de facto fattar beslut om att stänga daghem. Catharina von Schoultz berättar att det finns en skillnad mellan skolor och daghem i Borgås förvaltningsstadga.

Bildningsnämnden svarar för att tjänster för småbarnsfostran och förskoleundervisning ordnas och ser till att det nödvändiga samarbetet med social- och hälsovårdssektorn genomförs.

Bildningsnämnden beslutar om att inrätta och dra in skolor enligt de strategier och den budget som fullmäktige godkänt.

― Borgå stads förvaltningsstadga

Där står att bildningsnämnden fattar beslut om att stänga och öppna skolor. Vad gäller daghemmen står det endast att bildningsnämnden ansvarar för att dagvård arrangeras.

– Markus Hammarström (SDP) och jag skrev en motion om det här för några år sedan, och jag har nu bett att få ut svaret på den för att veta hur jag kan gå vidare. Stadgan gick inte att ändra då, säger hon.

Oberoende av huruvida bildningsnämnden ska fatta beslut om daghemsstängningar eller inte tycker von Schoultz att politikerna borde få information på förhand.

– Det här handlar om kommunikation, om sättet att informera och om öppenhet. Där ser jag nog att det brister i vår stad och det måste vi bli bättre på. Det här skrämmer upp folk, både oss förtroendevalda och framför allt föräldrarna, säger hon.

Läs mera:

Illby daghem i Borgå stängs för gott i sommar

Illby daghem stängs i sommar. Byggnaden är i så dåligt skick att det inte längre lönar sig att reparera den.