Hoppa till huvudinnehåll

Plugga vid ÅA: informationssystem

Anna Sell, Amanda Hannuksela och Roland Engström
Anna Sell, Amanda Hannuksela och Roland Engström. Anna Sell, Amanda Hannuksela och Roland Engström Bild: Yle/Nina Bergman informationssystem,studier (verksamhet),Åbo Akademi,anna sell

I serien "Plugga vid ÅA" fick Yle Åbolands studio besök av studenterna Amanda Hannuksela och Roland Engström samt universitetslärare Anna Sell från ämnet Informationssystem vid Handelshögskolan i Åbo Akademi.

Informationssystem är att lösa problem med hjälp av teknik, det gäller att använda sina kreativa sidor och sin tekniska kunskap, säger Hannuksela. Till exempel det som syns på sociala medier då du loggar in så är tekniska system som vi arbetar med.

Man kan säga att vi kommer in som en brygga mellan kunden, de som ansvarar för ekonomin och kodaren. alltså den tekniska kunskapen, anser Engström.
-Vi har tillräckligt med tekniska kunskaper för att diskutera med utvecklarna men vi har också kapaciteten att diskutera med kunden, vi tyder och förverkligar kundens ibland lite flummiga önskemål.

Om man säger att utbildningslinjen Datateknik bygger systemen och ämnet Datavetenskap utvecklar och kodar systemen, så då är vi kanske den delen som mest för fram människan som användare av de här systemen och som en helhet av de här systemen, säger Sell.

Informationssystem är ett huvudämne vid Handelshögskolan och studerar man till magisternivå så blir man ekonomiemagister.

Man behöver inte ha breda bakgrundskunskaper inom datateknik för att få studieplats vid Informationssystem.
-Vi söker personer med "drive" och rätt attityd, man ska tycka ett det är spännande med förändring och spännande att lösa problem, säger Sell.

Sell anser att jobbutsikterna är goda för studenterna eftersom det behövs "informationssystemare" i alla branscher. Många blir konsulter eftersom konsulter ofta arbetar med att lösa problem.

Roland har redan, vid sidan av sina studier, fått fast jobb vid företaget Crosskey. Han ser ett stort behov inom den bransch han jobbar i av personer som är både ekonomiskt och tekniskt kunniga så han ser positivt på framtiden ur ett jobbperspektiv.

Amanda tycker att hennes utbildning har så stor bredd att även hon ser positivt på framtiden. -En "informationssystemare" kan både jobba på ett IT-företag eller på ett företag som satsar på digitalisering.

Vill man studera Informationssystem på svenska i Finland så är Åbo Akademi enda stället, vill man studera ämnet i Helsingfors så får man ty sig till Aalto-universitetet och studera på finska.

Läs mera på Åbo Akademis webb!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland