Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna backar rejält i Timo Soinis hemstad

Esbo fullmäktigegård - detalj utanför porten på stadens vapen i brons
De gröna har lyft också i Esbo, men Samlingspartiet är det största partiet. Sannfinländarna backar i Yles färska partimätning för Esbo. Esbo fullmäktigegård - detalj utanför porten på stadens vapen i brons Bild: Yle/Helena von Alfthan esbo fullmäktigegård,Esbo

De gröna går framåt och Sannfinländarna backar ordentligt - det är de största förskjutningarna i Esbo, både jämfört med Yles partimätning i december i fjol och kommunalvalet 2012. De övriga förändringarna är rätt små och ryms i felmarginalen.

De gröna har vind i seglen i Esbo, men ingen ser ändå ut att kunna utmana Samlingspartiet som har varit det största partiet i Esbo sedan 1976. Av regeringspartierna har Centern lyckats gå framåt jämfört med partimätningen som gjordes i december i fjol.

Yles partimätning: Stödet för partierna i Esbo
PartiPartimätning 3/2017Partimätning 12/2016 (förändring)Kommunalvalet 2012 (förändring)
Saml34,7 procent-0,2 procentenheter-1,3 procentenheter
Gröna21,1+3,1+4,4
SDP14,3+0,3+0,7
SFP9,2-0,7-0,4
Sannf5,6-5,2-6,8
C5,0+1,0+1,3
VF4,5-0,4+1,0
KD3,2+1,3+0,1
Övriga partier2,4+0,8+1,0

Sannfinländarna går mot brakförlust

Den största förändringen i Yles partimätning för Esbos del är att Sannfinländarna backar. På endast ett par månader har stödet för partiet gått nedåt med över fem procentenheter. Jämfört med kommunalvalet 2012 har Sannfinländarna backat med nästan sju procentenheter. Det är i Esbo partiets nuvarande ordförande Timo Soini ställer upp som kommunalvalskandidat.

980 Esbobor deltog i Yles partimätning som gjordes av Taloustutkimus 20.2-2.3.2017. Av de tillfrågade berättade 67,7 procent vilket parti de tänker rösta på. Felmarginalen är +/- 3,5 procentenheter.

Yle publicerade siffrorna för Helsingfors och Vandas del tidigare i veckan.

Läs mera:

Rödgröna partierna framåt - Sannfinländarna rasar i huvudstadsregionen

De gröna, SDP och Vänsterförbundet ser ut att klara sig bra i vårens kommunalval i huvudstadsregionen. Däremot ser Samlingspartiet och i synnerhet Sannfinländarna ut att gå mot valförlust. Stödet för SFP ser ut att vara rätt oförändrat. Det här visar Yles partimätning.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen