Hoppa till huvudinnehåll

Slöjdkryssning - en alldeles speciell dag till havs

Det liksom kändes i luften redan då man kom ombord att det var något speciellt på gång, att det inte var en helt vanlig nöjeskryssning.

Folk stod i grupper här och där med fokus på en träbit, en tygbit eller en tofs. Det grävdes i kassar och väskor bland nystan och mönster och det klämdes och kändes på stickat och virkat oavsett om plagget hängde på en galge eller på en person.

Passagerarna på just den här kryssningen hade något ovanligt nyktert och målmedvetet i blicken samt stenkoll på tiden, för det på förhand planerade schemat måste ju hålla – det finns så mycket nytt att lära i hantverkssvängen och så många likasinnade att vara nyfiken på. Det var en alldeles speciell dag till havs!

Slöjdkryssning ordnades i januari. Med på båten fanns omkring 300 personer - både amatörer och proffs.

Målet med kryssningen var att lyfta fram hantverkskunnandet som finns på båda sidor om Kvarken.

Under kryssningen kunde man delta i pop-up workshoppar och föreläsningar. Man kunde också testa allt från att styra en robot till att spinna ull och virka in en cykel.

Strömsös deltagande bestod delvis av att Lee Esselström och Jim Björni höll en föreläsning om hur det är att vara hantverkare på tv.

Slöjdkryssningen var ett samarbetsprojekt mellan Loftet, Västerbottens hantverksförening, Stiftelsen Juthbacka, Västerbottens läns hemslöjdsförening och slöjdlärarutbildningen vid Åbo Akademi och Umeå universitet.

Arrangörerna hoppas att det skall bli ett årligen återkommande evenemang.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

    Recept på kryddig gryta med råg, rotsaker, frukt och nötter.

    Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna

  • Bjud på bästa januarimaten - potatis med potatis

    Tre olika sorter på tre olika sätt i en festlig sallad.

    I den här rätten tar Paul tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

  • Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

    Krydda med bovete, som du rostat själv.

    Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Nyligen publicerat - Strömsö