Hoppa till huvudinnehåll

Studerande i Vasa: Valkompasser säger inte allt

De här studerandena vid Åbo Akademi i Vasa ser valkompasser som riktgivande när det gäller att hitta rätt kandidat.
Janice Mattlar, Ida Forsman, Niklas Grönholm, Niclas Portin, Benjamin Paulsson. De här studerandena vid Åbo Akademi i Vasa ser valkompasser som riktgivande när det gäller att hitta rätt kandidat. Bild: Yle/Jukka Tyni åbo akademi

Bland studerande vid Åbo Akademi i Vasa är åsikterna delade när det gäller valkompassers betydelse som hjälpmedel för att hitta rätt kandidat i kommunalvalet.

Niclas Portin, som studerar statskunskap för tredje året och är viceordförande i samhällsvetarnas ämnesförening Politivas, tycker att valkompasser mest är en rolig grej.

- Då man studerar statskunskap har man ganska bra koll på kandidater vill jag påstå. Så valkompasser är nog mera en rolig grej som man gör vid sidan om. Hittills har jag nog haft koll på vilken kandidat jag kommer att rösta på innan valet.

Portin har också den här gången redan bestämt sig för vem han ska rösta på i vårens kommunalval. Det blir en kandidat han känner.

Ida Forsman som också studerar statskunskap tycker inte att kandidattest är speciellt viktiga.

- Jag gör nog dem alltid men det är mera för att kolla. Jag brukar nog bestämma mig på förhand och hitta min kandidat på annat håll.

Underlättar kandidatjakten

Förstaårsstuderande Janice Mattlar tycker att valkompasser underlättar jakten på rätt kandidat.

- Just sådana gånger då man inte är riktigt säker tycker jag nog att det är bra med valkompasser. De underlättar.

Också Niklas Grönholm tycker att valkompasser är ett bra hjälpmedel.

- De är nog ganska viktiga för mig. Jag tycker att de är riktgivande och ger en tankeställare.

"Kandidaternas karisma syns inte i valkompassen"

Benjamin Paulsson som studerar vårdvetenskap för tredje året säger att han kanske fyller i en valkompass inför vårens val.

- Det kan nog hända att jag testar och ser om jag får samma kandidat som jag har tänkt mig redan eller om det blir någon annan.

Niclas Portin tycker att valkompasserna brukar stämma ganska bra med vad han själv tycker, men han säger att språkfrågan tenderar att bli så viktig att den kanske får för stor tyngd. Dessutom är det skillnad på kandidaternas åsikter i teorin och i praktiken, säger han.

- Valkompasserna ger en bra bild på pappret av vad kandidaterna tycker. Sedan är det ju en annan sak vad de har för karisma och vad man egentligen tror att de kan påverka. Det ser man ju väldigt lite av i valkompassen.

Nu kan du söka fram en egen kandidat med hjälpa av Yles valkompass!