Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare vd för idrottsbolag i Vanda friades från alla åtal

Fotbollsspelare i duell om boll.
PK-35:s herrlag slutade sist i fotbollsligan i fjol och gick i konkurs i slutet av säsongen. Fotbollsspelare i duell om boll. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press HJK Helsingfors,pk-35,Fotbollsligan

Tidigare vd:n för Vanda stads idrottsbolag Myyrmäen Urheilupuisto Oy friades från åtalen i Vanda tingsrätt på fredagen. Han åtalades för missbruk av förtroendeställning och grovt bokföringsbrott.

Åklagaren yrkade på villkorligt fängelse på minst 10 månader. Enligt tingsrätten var vd:ns agerande i enlighet med gällande avtal och han friades därför från alla åtal.

Enligt åtalet hade den tidigare vd:n mellan våren 2009 och hösten 2014 styrt reklamintäkter till en summa på 262 195 euro från Myyrmäen Urheilupuisto Oy till fotbollsklubben PK-35 från Vanda. Intäkterna kom från ett avtal som hade slutits mellan idrottsbolaget och reklambyrån Gateway Media Oy. Intäkterna syntes inte överhuvudtaget i idrottsbolagets bokföring.

Enligt åtalet hade vd:n inte sagt upp avtalet mellan Myyrmäen Urheilupuisto Oy och PK-35 vid slutet av 2013 fastän idrottsbolagets styrelse hade fattat beslut om det. PK-35 hade tack vare avtalet med stadens idrottsbolag rätt att träna gratis på fotbollsstadion i Myrbacka. Idrottsbolaget hade också med vd:ns godkännande betalat 14 000 euro till PK-35 år 2009. Sammanlagt hade vd:n enligt åtalet styrt över 330 000 euro till PK-35 och förorsakat motsvarande summa i ekonomisk skada för idrottsbolaget.

Hade stöd av styrelsen

Tingsrätten konstaterar att enligt ett avtal mellan idrottsbolaget och fotbollsklubben från december 2008 styrdes reklamintäkterna från Gateway Media direkt till PK-35 istället för till Myyrmäen Urheilupuisto Oy. Därför borde inte heller intäkterna synas i idrottsbolagets bokföring och således kan vd:n inte anses skyldig till bokföringsbrott.

Tingsrätten konstaterar också att vd:n har agerat med stöd av idrottsbolagets styrelse och att hans agerande också har haft stöd av Vanda stads ledning. Därför har han inte gjort sig skyldig till missbruk av förtroendeställning.

Åtalspunkten som gällde utbetalning av 14 000 euro till PK-35 år 2009 hade i sin tur preskriberats enligt tingsrätten.

Tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.

PK-35:s herrlag gick i konkurs i fjol

PK-35:s herrlag spelade i högsta serien under förra säsongen men hade stora ekonomiska problem. Aktiebolaget bakom herrlaget ansökte om konkurs i november. Konkursen gäller ändå inte PK-35:s damlag och Vandaklubben meddelade i samband med konkursansökan att alla resurser nu läggs på klubbens damlag.

PK-35 har Finlands bästa damlag i fotboll och klubben har blivit finska mästare sex gånger under de senaste sju åren. Laget vann också finska cupen för damer i fjol.

Läs också