Hoppa till huvudinnehåll

Trump och Schulz orsakar problem för tyska högerpopulister

Frauke Petry, ordförande för högerpopulistiska partiet Alternative für Deutchland.
Frauke Petry. Frauke Petry, ordförande för högerpopulistiska partiet Alternative für Deutchland. Bild: EPA/CLEMENS BILAN Tyskland,Alternative für Deutschland (AfD),Frauke Petry

Egentligen skulle år 2017 bli ett stort år för högerpopulisterna. För det tyska högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland AfD ser det ändå rätt så motigt ut just nu. Med ett halvår kvar till det tyska förbundsdagsvalet och med viktiga delstatsval på kommande har det allmänna intresset för partiet svalnat, samtidigt som man backar i opinionsmätningarna.

Det är inte värst länge sedean som AfD:s ordförande Frauke Petry visade upp sig och sitt parti tillsammans med sina nya högerpopulistiska vänner Marine Le Pen och Geert Wilders.

Vid en gemensam träff i tyska Koblenz talade man om att man tillsammans vill se till att år 2017 blir ett förändringarnas år i Europa.

Högerpopulistisk träff i Koblenz i januari 2017. Från vänster: Matteo Salvini, ledare för italienska Lega Nord, Harald Vilimsky från österrikiska FPOe, Geert Wilders, ledarer för nederländska PVV, Marcus Pretzell, eu-parlamentariker och medlem i tyska AfD
Högerledarna i Koblenz i januari. Frauke Petry längst till höger. Högerpopulistisk träff i Koblenz i januari 2017. Från vänster: Matteo Salvini, ledare för italienska Lega Nord, Harald Vilimsky från österrikiska FPOe, Geert Wilders, ledarer för nederländska PVV, Marcus Pretzell, eu-parlamentariker och medlem i tyska AfD Bild: EPA/SASCHA DITSCHER högerpopulism,Politisk höger,Lega Nord,Partij voor de Vrijheid,Alternative für Deutschland (AfD),Front National,Koblenz,fpoe

I Tyskland presenterade Alternative für Deutschland igår sitt valprogram, men åtminstone för stunden ser det ändå inte ut som att det är just AfD som kommer att stå för några politiska förändringar.

Ensiffrigt i mätning

Under de senaste veckorna har partiet nämligen backat i alla opinionsmätningar. I en av mätningarna är stödet för partiet nere i åtta procent, när man tidvis har varit uppe i nästan femton.

Än kan visserligen mycket hända före förbundsdagsvalet i september. De allt sämre relationerna mellan Tyskland och Turkiet kan till exempel få följder för den omstridda flyktingöverenskommelsen och det här kan i sin tur ge AfD ny vind i seglen.

Under våren hålls dessutom tre tyska delstatsval, bland annat i den folkrikaste delstaten Nordrhein-Westfalen.

Det här valet ses som en mycket viktig styrkemätning inför september.

Schulz i utmanarrollen

En av orsakerna till AfD:s kräftgång heter Martin Schulz. Efter att det blev klart att Europaparlamentets tidigare talman kommer att stå i spetsen för de tyska socialdemokraterna i det kommande valet har AfD förlorat en av sina främsta trumfar.

Länge har nämligen AfD setts som den enda egentliga utmanaren till förbundskansler Angela Merkel och hennes politik.

Nu är det i stället den populäre Schulz som är utmanaren och i motsats till AfD har han dessutom på riktigt en möjlighet att sätta punkt för Merkels tid som tysk kansler.

Nomineringen av Schulz har dessutom lett till en sådan socialdemokratisk hajp att AfD för tillfället har hamnat helt i skymundan.

Tillbaka till vardagen

Upplägget inför valet påminner just nu mest om hur den traditionella politiska maktkampen har sett ut i Tyskland, det vill säga kristdemokrater mot socialdemokrater.

De båda partierna är nu nästan jämnstarka i opinionsmätningarna, med en liten fördel för Merkel och CDU.

Schulz har bland annat lovat ändringar i de av socialdemokraterna och förbundskansler Gerhard Schröder införda arbetsmarknadsreformerna, som går under namnet Agenda 2010.

Det här löftet tros i hög grad locka tillbaka missnöjda socialdemokratiska väljare, bland annat väljare som annars kunde tänka sig att rösta på högerpopulisterna.

Merkel och hennes kristdemokrater har å sin sida gått in för så stora ändringar i sin flyktingpolitik, att AfD har svårt att göra sig hörd i just den fråga som är helt avgörande för partiet.

I kommentarerna kring de färska opinionsmätningarna utgår man också från att Donald Trumps första kaotiska veckor som amerikansk president avskräcker många möjliga tyska protestväljare.