Hoppa till huvudinnehåll

Varg på rundtur i Kvevlax

Närbild på en varg.
Närbild på en varg. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen Ranua djurpark,varg

Både polisen och Kvevlax kyrkoby jaktklubb har fått ta emot flera anmälningar, och vittnen har sett både spår och själva djuret.

Tommy Holmblad bor i Kvevlax och fick höra om att en varg hade slagit en hjort vid älvstranden.

- Med samma jag kom över en vall såg jag att det var rött i snön. Det hade varit många fåglar där och kalasat på kadavret, säger Tommy Holmblad.

Kvicksilvret hade stigit över nollstrecket och ett tunt lager med snö hade hunnit falla under natten, så spåren av vargen hade smält bort och täckts i snö.

Videon på hjorten fick över 10 000 visningar

Holmblad filmade blodspåren och hjortens främre hälft och lade upp videon på Facebook. Den har fått över 10 000 visningar på en kort tid.

- Det är ju känsligt med både skarvar och vargar i Österbotten. Om man ser på spåren så hade hjorten kämpat ganska bra, runt 20 meter. Jag tänkte att jag filmar längs med olycksplatsen, eller vad man nu ska kalla det. Jag visade hur grym naturen kan vara, säger Holmblad.

Holmblad säger att ha inte är orolig, men tänker se till att hönorna är inomhus.

- Det som har hänt är ju helt naturligt. Men det är hemskt att det har skett så nära bebyggelse. De ska ju ha respekt för människan.

Polisen tar emot anmälningar

Polisen har tagit emot anmälningar om att man har sett varg i Kvevlax, både den 4 mars och den 9 mars.

- Vi börjar alltid med att kontrollera om det stämmer, så vi kontaktar en patrull och en rovdjursobservatör, säger Vesa Ojanperä, kommissarie på Österbottens polisinrättning.

Antagligen en ensam varg

Rovdjursobservatören är en medlem av den lokala jaktföreningen, som åker till platsen och bokför de spår hen hittar.

Jan Svanlund i Kvevlax är en av dem. De observationer som kommit in har gällt både själva djuret och spår av det.

- Vargen figurerar på båda sidorna om Riksåttan och vargen har observerats på Veikarsvägen på onsdagen, säger Svanlund.

Svanlund misstänker att det rör sig om en varg som kan vara på jakt efter en partner.

Om man ser en varg nära bebyggelse ska man ringa 112 eller en rovdjursobservatör.

Uppdaterad 16.31. Hjorten i fråga befann sig inte i närhet av Holmblads hus, som vi tidigare hade skrivit. Det hela rörde sig om ett missförstånd.

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Lugn midsommar i hela Österbotten

  Enstaka bränder, rattfylla och misshandel, men överlag lugnt

  Det kyliga vädret höll människorna lugna under midsommarafton i Österbotten. Myndigheterna rapporterar om lugna båtförare, någon enstaka brand och rutinuppdrag.

 • I cykelrikshan med vind i håret

  Folkhälsan gör cykling enkelt för äldre och rörelsehindrade.

  Folkhälsan har skaffat två cykelrikshor som gör det möjligt för äldre och rörelsehindrade att få uppleva cykling igen - detta med hjälp av en cykelpilot. En av dessa rikshor finns nu i Vasa och Korsholm. Idén kom från Danmark och mottagandet har varit väldigt positivt.

 • Ny bilderbok ska föra Topelius in i nutiden

  "Björken och stjärnan" passar i samtiden med nya bilder.

  Nästa år har det gått 200 år sedan Zakarias Topeius föddes, men enligt förlaget Scriptums vd Bo Kronqvist är han lika aktuell i dag. Förlaget ger ut fyra av Topelius sagor i bilderboksformat, och "Björken och stjärnan" är redan publicerad.

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.