Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: Bilderbok för vuxna

Pärmbild till Jolin Slottes och Nina Albrechts bok "Alla bubblor brister".
Bilderboken "Alla bubblor brister" riktar sig till vuxna läsare. Pärmbild till Jolin Slottes och Nina Albrechts bok "Alla bubblor brister". Bild: Marginal förlag marginal förlag

”Alla bubblor brister” ser ut som en bok att placera i barnbokshyllan, men innehållet är dock mer riktat till en vuxenläsare.

Det är en gråsjaskig oktoberdag med regn och ensam väntan på en kompis som är sen. Det är minnen av jordgubbsdoftande tuggummibitar som man kan blåsa upp till megabubblor eller hoppa hopprep med. Det är en främmande kille med en rosafärgad cykel som kommer och vägrar gå. Det är överrumplande, uppbrusande och virvlande passion men också bottendjup, blixtrande och plötsligt briserande besvikelse.

Uppslag ur boken "Alla bubblor brister" av Jolin Slotte och Nina Albrecht.
Sida ur bilderboken "Alla bubblor brister". Uppslag ur boken "Alla bubblor brister" av Jolin Slotte och Nina Albrecht. Bild: Marginal förlag bilderbok för vuxna

Serier som riktar sig till vuxna är vi vana vid, men bilderböcker där såväl text som bild har ett tydligt och uttalat vuxenperspektiv är vi inte bortskämda med.

”Alla bubblor brister” är ett samarbete mellan författaren Jolin Slotte och bildkonstnären Nina Albrecht där text och bild utgör en sammansvetsad helhet och ord och bild går i dialog med varandra på ett spännande sätt.

Jolin Slottes prosalyriska text är å ena sidan lagom vag, antydande, och undanglidande, å andra sidan mycket explicit och rakt på sak i sin skildring av ensamhet, begär och sex.

Uppslag ur boken "Alla bubblor brister" av Jolin Slotte och Nina Albrecht.
Sida ur bilderboken "Alla bubblor brister". Uppslag ur boken "Alla bubblor brister" av Jolin Slotte och Nina Albrecht. Bild: Marginal förlag bilderbok för vuxna

Det rosa tuggummit blir en perfekt symbol för alla rosaskimrande drömmar och fantasier som spricker i ett kladdigt moln av äckel och raseri, och den rosa cykeln blir ett slags tjechovskt gevär som får en mycket laddad betydelse i berättelsen.

Nina Albrechts illustrationer är följsamma och förtydligar samtidigt som de lever ett eget liv. Färgskalan är murrig och dämpad med olika nyanser av brunt och beige som understryker den grådaskiga vardagen och känslan av att ett mirakel/ett omskakande möte kan ske mitt i allt det trista och tråkiga.

 • Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament

  Simola efterträder Peppi Wilson som ordförande.

  Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament med Richard Simola som ordförande. Parlamentet för åren 2017-18 utnämndes av kommunstyrelsen i måndags.

 • Båten Riku sjönk i Hammars i Borgå

  Orsakerna till att båten sjönk är oklara.

  Arbetsbåten Riku sjönk vid Hammars varv natten till tisdagen. Räddningsverket ryckte ut och lade ut oljebommar kring båten.

 • Norska domen: Ingen finländare kan utmana Björgen i OS

  "Bara svenskor och Jessica Diggins som kommer nära."

  Trots att Therese Johaug är avstängd då vinterspelen i PyeonChang går av stapeln förväntar sig norrmännen en fullträff i skidspåren. Marit Björgen kommer att vinna allt, och utmanas bara av ett fåtal åkare, anser den norska landslagstränaren.

 • Arbetslösheten minskar i Egentliga Finland

  Arbetslösheten i hela landet minskade med 16 procent.

  Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av augusti 24 400 arbetslösa arbetssökande. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 18 procent, vilket motsvarar 5 200 personer.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje