Hoppa till huvudinnehåll

Det "stora" fågelmatstestet

pilfink på fågelbräde
pilfink på fågelbräde Bild: Jorma Tenovuo fågelmatning

Om man bestämmer sig för att mata fåglar, så kan man ju lika gärna genast bjuda på deras favoritmat. Då belönas man med tömda fågelbräden, mätta och nöjda fåglar som sprider ryktet om dina förträffliga bjudningar. Rent teoretiskt i alla fall.

Undersökningar har visat att det är avkopplande att se på småfåglar. Det minskar på stressen och ångesten, har man kommit fram till på Exeter University. För att du inte skall behöva bekymra dig om vilken mat som ger flest fåglar att titta på skall vi nu försöka reda ut vilken fågelmat som är lämpligast, mest smakrik, näringsriktigast och bäst i största allmänhet.

Butikerna erbjuder färdiga blandningar med smått och gott, men vad föredrar småfåglarna? Vill tipporna ha solrosfrön, havre, kokosflingor eller nötter?

Någon direkt vetenskap bakom är svår att finna. Därför beslöt vi oss för att göra ett fullständigt ovetenskapligt test. Det finns helt enkelt så många variabler som skall beaktas för att få tydligt mätbara och oomkullrunkeliga resultat. Vi förenklar, tar genvägar och blundar för alla om och men som kan tänkas dyka upp.

Alternativen i testet var följande:

A Solrosfrön, utan skal.
B Solrosfrön, med skal.
C Havre, med ett par matskedar rypsolja.
D Kokosflingor.
E Jordnötter, grovt krossade.

Det var endast ett alternativ som föll i smaken. Jordnötter. Fåglarna som just då råkade befinna sig där ägnade på sin höjd en flyktig blick åt de andra godsakerna. Inget undersökande, pickande, granskande eller provsmakande.

Vad kan man dra för slutsatser?

Jordnötter är bäst. Just den här gången, med dessa fågelarter, och just dessa individer i alla fall. Vi får kanske lov att göra om testet på en annan plats, en annan tid på året, för att på det viset få in ett större sampel. Då blir det ju också mer vetenskapligt.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tips för en lyckad dukning. Kanske fåglarna i dina trakter föredrar något annat?

Läs också