Hoppa till huvudinnehåll

Från fattigstuga till modern 30-åring

Snappertunas åldringshem Tunahemmet fyller 30 år 2017
Tunahemmet firar dubbeljubileum i år Snappertunas åldringshem Tunahemmet fyller 30 år 2017 tunahemmet i snappertuna

Åldringshemmet Tunahemmet i Snappertuna fyller 30 år i år. Men historien går mycket längre bak i tiden. På lägenheten Finnäs mitt i byn uppfördes ett trähus för fattigt folk. Här öppnades byns första åldringshem år 1892. I år fyller nya Tunahemmet 30 år, men är fortfarande ett modernt boende med 21 platser.

I år firas dubbeljubileum för Tunahemmet. Förutom 30-års kalas har det förflutit 125 år sedan Snappertuna fick sin egen fattigstuga. In flyttade då tolv män, elva kvinnor och tre barn.

Till första föreståndarinna valdes rusthållardottern Eva Bredenberg från Tenala. I ett halvt sekel framöver skulle föreståndarinnan vara den enda anställda i fattiggården. Så sent som i början av 60-talet anställdes en hjälpsköterska och en köksa på Tunahemmet.

Bröd, fisk, potatis och gröt

Maten i fattigstugan var enkel. Bröd, fisk, potatis och gröt levererades till huset av bönderna i trakten. Till traditionen hörde också att fattighusen skulle vara självförsörjande så långt som möjligt. I den mån krafterna räckte till hjälpte invånarna till med både odlingar och fiske.

Tunahemmets vårdideologi finns som tavla i åldringshemmet i Snappertuna
Dagens personal har en gemensam vårdideologi för sitt viktiga jobb Tunahemmets vårdideologi finns som tavla i åldringshemmet i Snappertuna tunahemmets vårdideologi

Förhållandena på fattiggården övervakades av tre tillsyningsmän och för lantbruket på Finnäs engagerades sakkunnigt folk.

Starten för Snappertuna fattighus måste ändå ha varit knepig. Kommunens fattigvårdsinspektör uttalade sig om skötseln av de inackorderade och det var inte ovanligt att missförhållanden påtalades.

Kanske var det också en orsak till att föreståndarinnebytena var täta. Fattighuset hade fem olika personer som föreståndarinna under de första åren.

Köttbullar och lasagne

Tunahemmet hör till de åldringshem som lyckats behålla ett eget kök. Förutom mat till de 21 personer som bor i hemmet tillreds också lekisbarnens mat i Tunahemmets kök.

Kerstin Österlund, ansvarig kock i Tunahemmet, Snappertuna
Kerstin Österlund med skumpaglasen redo på Tunahemmets kalas Kerstin Österlund, ansvarig kock i Tunahemmet, Snappertuna kerstin österlund

- Köttbullar tycker alla om. Men åldringarna äter gärna fisklåda och barnen föredrar lasagne, berättar ansvariga kocken Kerstin Österlund.

På 30-års festen i fredags (10.3.2017) visar hon upp en stor och grann teckning som kommit från lekisbarnen. "Grattis på 10025-års dagen", står det på teckningen. Barnen i Tunabo har sänt en hälsning till sina vänner på Tunahemmet.

- Lekisbarnen hälsar på här regelbundet, till jul och lucia, till exempel, säger Kerstin Österlund.

I köket tillreds alla slag av rätter och i matsalen samlas de som har krafter.

- Tårtan till den här festdagen fick vi ändå lov att beställa in. Vår ugn är helt enkelt för liten, säger Kerstin Österlund.

Föreståndarinna i 30 år

En av Tunahemmets långvariga föreståndarinnor är Birgitta Bäcklund, en av de inbjudna till jubileumsfestigheterna i fredags. Hon hör också till dem som jobbat både i gamla och nya Tunahemmet.

Birgitta Bäcklund, föreståndare för Tunahemmet i Snappertuna 1977-2007
Birgitta Bäcklund var föreståndarinna i Tunahemmet i 30 år Birgitta Bäcklund, föreståndare för Tunahemmet i Snappertuna 1977-2007 tunahemmet 30 år 2017

Bäcklund tillträdde i och med kommunsammanslagningen 1977, då Snappertuna slogs samman med Ekenäs. I tio års tid hann hon jobba i gamla Tunahemmet innan nybygget ett stenkast ifrån stod klart.

- Det var en jättestor skillnad för oss alla. Gamla Tunahemmet var ju inrymt i ett trähus, eller egentligen två, och den ständiga brandfaran var ett bekymmer, säger Bäcklund.

Dessutom skulle åldringarna som bodde i annexet vara gångföra, som man sade. Helt enkelt för att komma upp till matsalen i huvudbyggnaden och äta.

- Men många av invånarna var i bättre skick än dagens åldringar på åldringshem. Speciellt de som bodde i annexet höll noga reda på mattiderna och var helt rörliga. Men visst var det opraktiskt med invånare i två olika hus, säger Birgitta Bäcklund.

Egna rum och hemlik miljö

Planerandet av nya Tunahemmet tog många år i anspråk. Var skulle man bygga? När skulle man bygga? Och hur skulle ett 80-tals åldringsboende se ut?

- Vi gjorde flera studiebesök under 80-talet, främst till Österbotten. Där hade man tagit intryck av Sveriges moderna servicehem för äldre, berättar Birgitta Bäcklund.

Den 3 mars 1987 stod nybygget klart och kunde invigas. För Snappertuna var nya Tunahemmet en viktig del av en levande by. Och det är det ännu idag.

- Vi har ett hem som ännu är modernt och praktiskt såhär 30 år senare, säger dagens föreståndare Gisela Sjöholm.

Gisela Sjöholm är föreståndare för Tunahemmet i Snappertuna
Gisela Sjöholm, föreståndare för Tunahemmet idag Gisela Sjöholm är föreståndare för Tunahemmet i Snappertuna gisela sjöholm

Sjöholm betonar gärna den natursköna platsen, den professionella personalen och möjligheten att få bo i ett eget rum.

- Det finns klienter som kommit hit och sagt att det här är nu mitt hem. Det värmer mitt hjärta, säger Gisela Sjöholm.

- Den enda opraktiska lösningen som vi tampas med ännu idag är att toalettdörrarna inte fick bli skjutdörrar. De öppnas alltid åt fel håll. Men det var en sak som Birgitta Bäcklund kämpade för redan under planeringsskedet. Tyvärr för döva öron, säger Gisela Sjöholm.

Dubbeljubilerande Tunahemmet firade både 30 år i nya Tunahemmet och 125 år av kommunal äldreomsorg i Snappertuna i fredags. Med nuvarande och föredetta anställda som inbjudna, anhöriga, åldringarna förstås och med musikunderhållning av Musikinstitutets elever. Och med en jättetårta för alla kommande år på hemmet.

- Vi känner faktiskt inte av några som helst orosmoln över Tunahemmet. Bromarvhemmets stängning leder ju snarare till att alla övriga åldringshemsplatser minsann behövs, säger Gisela Sjöholm.

Tunahemmet är för alla åldringar i Raseborg. Men självklart vill åldrande snappertunabor i första hand hit när den dagen är inne.