Hoppa till huvudinnehåll

Läs högt även för äldre barn

Flicka bakom barnbok Sagorna A till Ö. Bärtils bokklubb logo i hörnet
Flicka bakom barnbok Sagorna A till Ö. Bärtils bokklubb logo i hörnet Bild: Yle/Rolf Granqvist bärtils bokklubb

Visst är det mysigt att krypa upp i soffan med en varm och gosig unge bredvid sig och läsa högt ur favoritboken. Många föräldrar slutar dock med detta så fort barnet lärt sig läsa själv. Läsambassadören Katarina von Numers-Ekman uppmuntrar föräldrar att fortsätta med högläsningen upp i tonåren.

Som finlandssvensk läsambassadör har Katarina under de senaste tre åren besökt över hundra skolor i samband med ett projekt som riktat sig till lågstadieelevers föräldrar och lärare. Tanken är att inspirera de vuxna att läsa mer med sina barn.

- De flesta föräldrar läser högt för sina barn då de är små men man skulle gärna få fortsätta med högläsningen även efter att barnet lärt sig att läsa.

Forskning visar att de barn som fått mycket högläsning klarar sig bättre i skolan överlag. Högläsning ger en ryggmärgskänsla för hur språket och texter är uppbyggda. Koncentrationsförmågan tränas, fantasin och empatin utvecklas. Man lär sig leva sig in i andras liv och i andra kulturer.

Katarina von Numers-Ekman är läsambassadör.
Katarina von Numers-Ekman är läsambassadör. Katarina von Numers-Ekman är läsambassadör. Bild: Yle / Hannah Norrena katarina von numers-ekman

All läsning är viktig

Trots larmrapporter om sjunkande läskunskap hos barn och unga är Katarina glad över att skolorna verkligen har tagit tag i detta och gör många fina saker för att motivera och inspirera barn till läsning.

- Skolan, hemmet och andra aktörer behöver samarbeta så de barn som inte fått så mycket läsning hemma inte blir på efterkälken i skolan. Vi vill ju att det ska bli så jämlikt som möjligt.

Enligt olika forskningar läser barn och unga mycket men mest på skärm. Detta innebär att bokläsningen och den s.k. långsamma djupläsningen har minskat. Katarina poängterar dock att dagens läsning innebär många olika sorters läsning.

- Snabb och snuttifierad läsning på nätet är viktigt för vi kan ju inte djupläsa allt som kommer emot. Man måste dock träna sin hjärna så man längre fram, till exempel under studielivet, klarar av att koncentrera sig på långa texter som kräver koncentration och god läsförståelse.

Sluta inte läsa då barnet blir äldre

Då barnet börjar skolan och lär sig läsa lägger många föräldrar böckerna på hyllan och låter barnets läsning vara upp till hen själv. Läsning kan vara kämpigt i början och om barnet måste traggla sig igenom en bok så innebär det inte nödvändigtvis en positiv läsupplevelse.

- En vuxen kan erbjuda en starkare läsupplevelse och ju äldre barnen blir, desto mer spännande blir ju böckerna även för oss vuxna. Med äldre barn kan man också läsa och diskutera det som står i tidningar, till exempel. Det viktigaste är att vi vuxna engagerar oss i det som barnen är intresserade av.

Läs mer om Bärtils Bokklubb här.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP