Hoppa till huvudinnehåll

Niskanen tvåa på femmilen i Holmenkollen – Sundby överlägsen efter lång duell

Iivo Niskanen och Martin Johnsrud Sundby.
Iivo Niskanen och Martin Johnsrud Sundby (arkivbild). Iivo Niskanen och Martin Johnsrud Sundby. Bild: Ulf Palm / EPA / All Over Press Iivo Niskanen,Martin Johnsrud Sundby

Iivo Niskanen gjorde sitt yttersta för att utmana Martin Johnsrud Sundby på 50 km klassiskt i Holmenkollen. En grym ryckning i början av loppet och endast ett skidbyte räckte ändå inte – norrmannen tog en klar seger.

Iivo Niskanen stod över femmilen i VM i Lahtis men gav ett grymt formbesked då världscupsveckoslutet i Holmenkollen avrundades för herrarnas del. Guldmedaljören på 15 km klassiskt stod för en stark insats på femmilen i Osloskogen.

Efter 10 kilometer av lugnt klungåkande fick Niskanen nog. Finländaren drog igång varvet med en rasande fart och lyckades urskilja de starkaste åkarna ur huvudgruppen.

Vid det första skidbytet kom nästa taktiska drag – Niskanen åkte rakt förbi bytesbåsen och rev upp en 15 sekunder stor skillnad till Sundby.

Sundby klar etta

Norrmanen tog sig ändå rutinerat upp till tätstriden igen. De sista 30 kilometrarna blev sedan en dragkamp mellan Sundby och Niskanen.

Med knappa fem kilometer kvar av tävlingen bestämde sig Sundby för att avgöra loppet. En grymt starkt uppförsbacke rev upp en ledning på 10 sekunder till Nisknanen – och skillnaden höll sig ut ända till slut.

Sundby har för sin del redan säkrat totalsegern i världscupen. Världscupen fortsätter för herrarnas del med miniturnén i Kanada om en vecka, damerna avrundar sin helg med tremilen på söndag.

Resultat, 50 km klassiskt Holmenkollen:

1. Martin Johnsrud Sundby NOR 2:02:59.7
2. Iivo Niskanen FIN +9.9
3. Alexander Bessmertnykh RUS +1:15.2
4. Sjur Röthe NOR +1:15.2
5. Niklas Dyrhaug NOR +1:15.2
6. Alex Harvey CAN +1:15.4
7. Hans Christer Holund NOR 1:17.2
8. Sergej Ustiugov RUS +2:35.0
9. Andrej Larkov RUS +2:35.2
10. Sergej Turyshev RUS +2:42.2
...
25. Kusti Kittila FIN +6:00.5
31. Sami Jauhojärvi FIN +8:24.8
DNF Antti Ojansivu FIN
DNF Ville Nousiainen FIN