Hoppa till huvudinnehåll

Niskanens taktiska drag på femmilen ett misstag – ”Jag hörde lite fel”

Iivo Niskanen stakar sig framåt under Tour de Ski i Oberstdorf.
Iivo Niskanen hade tur i oturen (arkivbild). Iivo Niskanen stakar sig framåt under Tour de Ski i Oberstdorf. Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press Iivo Niskanen,längdskidåkning,Världscupen i längdåkning,skidor

Iivo Niskanen såg ut att stå för ett otroligt lyckat drag då han stod över det första skidbytet och drog upp en ordentlig lucka på femmilen i Holmenkollen. Nu medger längdåkaren att det var ett misstag.

– Jag hörde lite fel, säger Niskanen och skrattar.

– Jag höll på att dricka då tränarna gav instruktioner och var inte helt säker på om det skulle finnas skidor på bytesplatsen. Jag trodde att de sade att jag kan dra ett varv till med mina nuvarande skidor och tänkte att nå, då gör vi väl så, berättar han.

Misstaget visade sig vara lyckat. Fästet höll bättre än förväntat och Niskanen klarade av att hålla sig själv i tätstriden ensam med Martin Johnsrud Sundby.

– I den snabbaste nedförsbacken så märkte jag att det inte gled så bra som det kunde ha gjort. Men det var det enda stället där jag märkte något. Det var en glädje att åka i dag, säger Niskanen och riktar en eloge till serviceteamet.

"Han tog mig helt på sängen"

Sundby säkrade segern efter en hård ryckning i en uppförsbacke då några kilometer återstod av tävlingen. Niskanen medger att han var helt chanslös i segeruppgörelsen.

– Jag tror att han spelade död och laddade batterierna där bakom mig, säger Niskanen som drog duon under merparten av tävlingen.

– Det gick sedan som det gick. Jag fick små kramper och fokuserade på att hålla mitt eget åk i skick. Om jag skulle ha stannat i hans hälar till målsträckan så skulle jag ha vunnit, men han tog mig helt på sängen med sin ryckning, fortsätter han.

Martin Johnsrud Sundby var med om att vinna VM-guld i stafetten.
Martin Johnsrud Sundby tog sist och slut en klar seger. Martin Johnsrud Sundby var med om att vinna VM-guld i stafetten. Bild: Yle/Tomi Hänninen Martin Johnsrud Sundby

Före Sundbys ryckning hade Niskanen stått för grovjobbet. Niskanen drog själv duon i dryga 25 kilometer, och medger att det sög musten ur mannen.

– Jag måste jobba förvånansvärt mycket ensam och det åt upp alla krafter, säger Niskanen.

– Nu måste jag bara träna hårt. Vi har vunnit tävlingar turvis med Sundby nu, fortsätter Niskanen som har meddelat att han storsatsar på femmilen i vinter-OS i Pyeongchang om ett år.

Tränaren risar och rosar

Tränaren Reijo Jylhä var också riktigt nöjd med stjärnans takter i den legendariska tävlingen.

– Femmilen i Holmenkollen är en av de mest anrika i hela världen. Inte har vi fått njuta av allt för mycket finsk framgång här, säger Jylhä.

Senast en finländare fanns på podiet efter femmilen i Holmenkollen var 2000, då Harri Kirvesniemi vann tävlingen. Att kommunikationsmissen om skidbytet visade sig vara lyckat värmer ändå inte Jylhäs hjärta.

– En åkare ska alltid vara medveten om vad det är som tränaren säger. Men man måste komma ihåg att det är väldigt hektiskt speciellt under femmilen, säger han.

"Sundby har större respekt för Iivo efter Lahtis"

Sundby satte in dödsstöten relativt sent då han höll sig bakom Niskanen ända fram till de sista kilometrarna. Orsaken? Niskanens insats i Lahtis, åtminstone enligt Jylhä.

– Jag tror att han har en större respekt för Iivo efter VM-guldet. Han var så pass stark där. Sundby är så pass rutinerad att han nog vet exakt vilket det taktiskt sett bästa slagläget är, säger tränaren.

Reijo Jylhä, det finländska skidlandslagets chefstränare
Reijo Jylhä (arkivbild). Reijo Jylhä, det finländska skidlandslagets chefstränare Bild: Lehtikuva Reijo Jylhä

De övriga finländska framgångarna lyste däremot med sin frånvaro. Kusti Kittilä var näst bästa blåvita längdåkare i Holmenkollen som 25:a. Det är ändå ingen orsak för oro, uppmanar Jylhä.

– När säsongen går mot sitt slut så tar vi emot allt vi får. Kusti gjorde ett av sitt livs bästa lopp, det måste vi komma ihåg, säger han.

På söndagen ska damerna ta sig ut i skidspåret för tremilen. Jylhä tror på framgångar också där.

– Det känns som att de alla är i toppskick. Jag tror starkt på att vi har flera kandidater till topp-10-placeringar, säger en nöjd Jylhä.