Hoppa till huvudinnehåll

Påven: Äldre gifta män kan bli präster

Påven Franciskus firade mässa på askonsdag i Rom.
Påven Franciskus firade mässa på askonsdag i Rom. Påven Franciskus firade mässa på askonsdag i Rom. Bild: EPA / Maurcizio Brambatti påvar,celibat

Påven Franciskus kan tänka sig att låta prästviga äldre gifta män. Påven har gett en intervju till den tyska tidningen Zeit. Äldre gifta män kunde fungera som präster i isolerade samhällen för att råda bot på prästbristen inom den katolska kyrkan.

Däremot är påven inte beredd att i övrigt tumma på celibatkravet.

Grupper som länge har velat förnya den katolska kyrkan har föreslagit att ”viri probati” skulle kunna prästvigas. Uttrycket är på latin och avser äldre män vars karaktärer är kända och deras barn har vuxit upp.

– Vi måste överväga huruvida "viri probati" är en möjlighet. Vi måste fastställa vilka uppgifter de kunde få, till exempel i isolerade områden, sade påven till Zeit.

Han utesluter tanken på att öppna prästerskapet för alla gifta män och därmed urvattna den katolska kyrkans krav på celibat. Han ser celibatet som en dygd som befriar prästerna så att de kan ägna sina liv till att tjäna Gud till fullo.

I USA har påvens uttalande fått understöd, såväl bland konservativa som liberala katoliker. Bägge läger ser förslaget som en praktisk lösning för att åtgärda den kroniska prästbristen.

Enligt en rapport från ett amerikanskt universitet ökade antalet katoliker i världen med 57 procent, eller 445 miljoner människor, från år 1980 till 2012. Under samma tid minskade däremot antalet präster med 17 procent.

Den katolska kyrkan har försökt hjälpa upp situationen genom att använda sig av diakoner. De kan utföra dop, begravningar och bröllop, men tillåts inte fira mässor, utföra bikt eller ge smörjelsen för de sjuka.