Hoppa till huvudinnehåll

Titta in hos Karlsson på taket

Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum.
Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum. Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney Astrid Lindgren,helena jern,Ilon Wikland,Karlsson på taket,Tikanojas konsthem

- Jag läste ”Karlsson på taket” när mina barn var små. Då tyckte jag inte riktigt om hans egenskaper eller karaktär. Men nu när jag inför den här utställningen återupplivade bekantskapen, tyckte jag att han var ganska trevlig i alla fall, säger forskaren och textilkonservatorn Helena Jern.

Helen Jern har varit med och skapat en interiör på Tikanojas konsthem i Vasa föreställande Karlsson på takets hem. Karlssons rum är en del av utställningen ”Sagoland, Ilon Wiklands illustrationer” som presenterar Ilon Wiklands barnboksillustrationer.

Mötte Astrid Lindgren 1953

Ilon Wikland kom till Sverige som krigsflykting från Estland 1944. Efter utbildning på Skolan för bok- och reklamkonst kom hon år 1953 i kontakt med barnboksförfattaren Astrid Lindgren.

Ilon Wikland har illustrerat bland annat ”Mio, min Mio”, ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Ronja Rövardotter”, utöver ”Karlsson på taket”. Hon har också berättat sin egen historia i ”Den långa, långa resan” och illustrerat böcker av Mark Levengood.

Ostädat men ombonat hos Karlsson

Karlsson på takets rum är ostädat och sakerna står lite huller om buller. Mat blandas med verktyg på snickarbänken. Tvärs över rummet går en klädlina där Karlssons nattskjorta hänger och sängen är slarvigt bäddad.

Men det är samtidigt mysigt med möbler som är aningen mindre till storleken än vad som är brukligt.

Barnboksillustratören Ilon Wikland Bild: Rajoitettu k 6260 3501,ilon wikland,jag ritar alltså finns jag

- Det här är möbler som vi hittat i museets rekvisitaförråd och i våra föremålslager. Möblerna passar för personer som inte är riktigt fullvuxna. De är dessutom lite trasiga och följer stilen i Ilon Wiklands teckningar, säger Helena Jern och visar den teckning som utgjort utgångspunkten för rumsinteriören.

- Karlsson är en kul typ och jag tror att han är omtyckt av barnen. Han lever i en trygg tillvaro och är en trygg person för barnen. Barn kan identifiera sig med det han talar om och med hans sätt, fast han kan både vara amper och tvär och ha bestämda åsikter.

Sagostunder

- Jag tror att det här rummet kan fastna i minnet hos barn som besöker konsthemmet. Sedan kan de också säga åt mamma att ”inte behöver jag städa, se hur Karlsson på taket har det”.

Karlssons på takets rum på Tikanojas konsthem.
Karlsson på takets rum på Tikanojas konsthem. Karlssons på takets rum på Tikanojas konsthem. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney Astrid Lindgren,Ilon Wikland,Karlsson på taket,Tikanojas konsthem

I samband med utställningen kommer bland annat sagostunder för barn att ordnas. Intresset för sagostunderna är stort och omkring tusen barn är redan inbokade. Helena Jern vågar inte säga om Karlsson själv kommer att dyka upp nån annan gång än under vernissagen.

- Det skulle ha varit trevligt, men han hinner knappast komma fler gånger, skrattar Helena Jern.

 • Susanna Tapani, Finlands ringettelandslag, 2013.

  Reso ringettemästare i tre raka – stjärnan visade vägen

  Sex år sedan RNK Flyers senast vann FM-titeln.

  Trots att Resolaget hört till den finska eliten länge, är det bara det andra FM-guldet för RNK Flyers. Susanna Tapani gjorde Raision Nuorisokiekkos två sista mål, som förde Resolaget förbi Nokia.

 • Yttergrunds fyr i Sideby.

  Yttergrund fortfarande i Senatfastigheters ägo

  Miljöministeriet överlät Yttergrund till Forststyrelsen.

  Forststyrelsen väntar fortfarande på att få fyrön Yttergrund i Sideby, Kristinestad, i sin besittning. I augusti beslöt Miljöministeriet att Yttergrund ska överlåtas till Forststyrelsen, men processen är långsam.

 • korridor i Ingahemmet

  Flyktingbarnen får stanna i Ingå

  Kommunen har skrivit kontrakt med NTM-centralen.

  Flyktingbarnen i Ingå får stanna i kommunen. Ingahemmet blir stödboende och gruppfamiljehemmet placeras i Heimgård.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • philip teir

  Bokrecension: Sommaridyllen spricker under press

  Philip Teirs roman beskriver en kärnfamilj i kris.

  Philip Teirs nya roman heter: Så här upphör världen och det blir snabbt klart för läsaren att världens undergång är någonting som bara pågår i ett bortre hörn av romanpersonernas medvetanden. Om någon försökte övertyga dig om att miljörörelsen har misslyckats och att allt hopp för mänskligheten är ute. Hur skulle det påverka dig? Finns det redan en ton som ger resonans inom dig?

 • Två kvinnor klädda i minikjol poserar vid en stenvägg 1960-tal.

  Vilka prylar och trender från tidigare årtionden minns du bäst?

  Vi efterlyser minnen om prylar, fenomen och trender!

  Vi har alla, under olika delar av våra liv och upprepade gånger, fallit för både tillfälliga och mer bestående trender. Vilken pryl eller vilket fenomen har under tidigare årtionden betytt mycket för dig? Skriv och berätta!