Hoppa till huvudinnehåll

Titta in hos Karlsson på taket

Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum.
Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum. Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney Ilon Wikland,Astrid Lindgren,Karlsson på taket,Tikanojas konsthem,helena jern

- Jag läste ”Karlsson på taket” när mina barn var små. Då tyckte jag inte riktigt om hans egenskaper eller karaktär. Men nu när jag inför den här utställningen återupplivade bekantskapen, tyckte jag att han var ganska trevlig i alla fall, säger forskaren och textilkonservatorn Helena Jern.

Helen Jern har varit med och skapat en interiör på Tikanojas konsthem i Vasa föreställande Karlsson på takets hem. Karlssons rum är en del av utställningen ”Sagoland, Ilon Wiklands illustrationer” som presenterar Ilon Wiklands barnboksillustrationer.

Mötte Astrid Lindgren 1953

Ilon Wikland kom till Sverige som krigsflykting från Estland 1944. Efter utbildning på Skolan för bok- och reklamkonst kom hon år 1953 i kontakt med barnboksförfattaren Astrid Lindgren.

Ilon Wikland har illustrerat bland annat ”Mio, min Mio”, ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Ronja Rövardotter”, utöver ”Karlsson på taket”. Hon har också berättat sin egen historia i ”Den långa, långa resan” och illustrerat böcker av Mark Levengood.

Ostädat men ombonat hos Karlsson

Karlsson på takets rum är ostädat och sakerna står lite huller om buller. Mat blandas med verktyg på snickarbänken. Tvärs över rummet går en klädlina där Karlssons nattskjorta hänger och sängen är slarvigt bäddad.

Men det är samtidigt mysigt med möbler som är aningen mindre till storleken än vad som är brukligt.

Barnboksillustratören Ilon Wikland Bild: Rajoitettu k 6260 3501

- Det här är möbler som vi hittat i museets rekvisitaförråd och i våra föremålslager. Möblerna passar för personer som inte är riktigt fullvuxna. De är dessutom lite trasiga och följer stilen i Ilon Wiklands teckningar, säger Helena Jern och visar den teckning som utgjort utgångspunkten för rumsinteriören.

- Karlsson är en kul typ och jag tror att han är omtyckt av barnen. Han lever i en trygg tillvaro och är en trygg person för barnen. Barn kan identifiera sig med det han talar om och med hans sätt, fast han kan både vara amper och tvär och ha bestämda åsikter.

Sagostunder

- Jag tror att det här rummet kan fastna i minnet hos barn som besöker konsthemmet. Sedan kan de också säga åt mamma att ”inte behöver jag städa, se hur Karlsson på taket har det”.

Karlssons på takets rum på Tikanojas konsthem.
Karlsson på takets rum på Tikanojas konsthem. Karlssons på takets rum på Tikanojas konsthem. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney Ilon Wikland,Astrid Lindgren,Karlsson på taket,Tikanojas konsthem

I samband med utställningen kommer bland annat sagostunder för barn att ordnas. Intresset för sagostunderna är stort och omkring tusen barn är redan inbokade. Helena Jern vågar inte säga om Karlsson själv kommer att dyka upp nån annan gång än under vernissagen.

- Det skulle ha varit trevligt, men han hinner knappast komma fler gånger, skrattar Helena Jern.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Doppa penseln och gå på Konstrunda i Ekenäs

  Larson Österberg deltar i Konstrundan i Ekenäs.

  Bildkonstnären Larson Österberg tycker att konst ska upplevas med magen och uppskattar konstruktiv kritik. Han öppnar sin ateljé i Ekenäs under veckoslutet 19-20.8

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.