Hoppa till huvudinnehåll

Titta in hos Karlsson på taket

Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum.
Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum. Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney Astrid Lindgren,helena jern,Ilon Wikland,Karlsson på taket,Tikanojas konsthem

- Jag läste ”Karlsson på taket” när mina barn var små. Då tyckte jag inte riktigt om hans egenskaper eller karaktär. Men nu när jag inför den här utställningen återupplivade bekantskapen, tyckte jag att han var ganska trevlig i alla fall, säger forskaren och textilkonservatorn Helena Jern.

Helen Jern har varit med och skapat en interiör på Tikanojas konsthem i Vasa föreställande Karlsson på takets hem. Karlssons rum är en del av utställningen ”Sagoland, Ilon Wiklands illustrationer” som presenterar Ilon Wiklands barnboksillustrationer.

Mötte Astrid Lindgren 1953

Ilon Wikland kom till Sverige som krigsflykting från Estland 1944. Efter utbildning på Skolan för bok- och reklamkonst kom hon år 1953 i kontakt med barnboksförfattaren Astrid Lindgren.

Ilon Wikland har illustrerat bland annat ”Mio, min Mio”, ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Ronja Rövardotter”, utöver ”Karlsson på taket”. Hon har också berättat sin egen historia i ”Den långa, långa resan” och illustrerat böcker av Mark Levengood.

Ostädat men ombonat hos Karlsson

Karlsson på takets rum är ostädat och sakerna står lite huller om buller. Mat blandas med verktyg på snickarbänken. Tvärs över rummet går en klädlina där Karlssons nattskjorta hänger och sängen är slarvigt bäddad.

Men det är samtidigt mysigt med möbler som är aningen mindre till storleken än vad som är brukligt.

Barnboksillustratören Ilon Wikland Bild: Rajoitettu k 6260 3501,ilon wikland,jag ritar alltså finns jag

- Det här är möbler som vi hittat i museets rekvisitaförråd och i våra föremålslager. Möblerna passar för personer som inte är riktigt fullvuxna. De är dessutom lite trasiga och följer stilen i Ilon Wiklands teckningar, säger Helena Jern och visar den teckning som utgjort utgångspunkten för rumsinteriören.

- Karlsson är en kul typ och jag tror att han är omtyckt av barnen. Han lever i en trygg tillvaro och är en trygg person för barnen. Barn kan identifiera sig med det han talar om och med hans sätt, fast han kan både vara amper och tvär och ha bestämda åsikter.

Sagostunder

- Jag tror att det här rummet kan fastna i minnet hos barn som besöker konsthemmet. Sedan kan de också säga åt mamma att ”inte behöver jag städa, se hur Karlsson på taket har det”.

Karlssons på takets rum på Tikanojas konsthem.
Karlsson på takets rum på Tikanojas konsthem. Karlssons på takets rum på Tikanojas konsthem. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney Astrid Lindgren,Ilon Wikland,Karlsson på taket,Tikanojas konsthem

I samband med utställningen kommer bland annat sagostunder för barn att ordnas. Intresset för sagostunderna är stort och omkring tusen barn är redan inbokade. Helena Jern vågar inte säga om Karlsson själv kommer att dyka upp nån annan gång än under vernissagen.

- Det skulle ha varit trevligt, men han hinner knappast komma fler gånger, skrattar Helena Jern.

Läs också

 • Galtby färjfäste.

  Ingen strejk i skärgårdstrafiken

  Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp i morgon.

  Parterna i tvisten om skärgårdstrafiken godkände riksförlikningsman Minna Helles medlingsbud i natt. Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp på fredag.

 • Träning i häcklöpning vid Folkhälsan utbildning i Norrvalla.

  Idrottande unga löper risk för ätstörning

  Folkhälsan utbildar idrottledare i ämnet.

  Många idrottande ungdomar har under sin karriär antingen själv drabbats av ätstörningar eller sett en kompis drabbas.För att öka medvetenheten och kunskapen om ätstörningar har Folkhälsan utbildning startat projektet "idrott och ätstörningar" där man utbildar idrottsledare om kostens del av träningen.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Stefan Wallin.

  Wallin om sannfinländsk kulturminister: En fennomansk agenda?

  Sannfinländarna har inget kulturpolitiskt program.

  Efter regeringens halvtidsgranskning blev det klart att Sannfinländarna får posten som kultur-, idrotts- och Europaminister. Tidigare kulturministern Stefan Wallin tror inte att Sannfinländarna plötsligt kan köra in någon stark fennomansk agenda, men partiets monokulturella linje kan komma att synas i regeringens kulturpolitik. Något egentligt kulturpolitiskt program har Sannfinländarna ändå inte.

 • Jonathan Demme

  Filmregissören Jonathan Demme död

  Regisserade bland annat "När lammen tystnar".

  Filmregissören Jonathan Demme har avlidit. Han regisserade allt från komedier till thrillers, och blev mycket känd för filmen "När lammen tystnar".

 • Pappa kramar ett barn

  Då man förlorar sin kärlek till cancern

  Smärtande beskrivningar om saknad.

  Ett hus som tystnar, människor som tiger och en liten flicka som förlorar sin mamma. Direkt efter sin hustrus död skriver Phil Elverum några låtar som varken söker tröst eller försöker förstå. Genom dem andas hans kärlek och sorg.