Hoppa till huvudinnehåll

Titta in hos Karlsson på taket

Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum.
Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum. Helena Jern syr en bård på en väggbonad som ska komplettera interiören som föreställer Karlsson på takets rum. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney Ilon Wikland,Astrid Lindgren,Karlsson på taket,Tikanojas konsthem,helena jern

- Jag läste ”Karlsson på taket” när mina barn var små. Då tyckte jag inte riktigt om hans egenskaper eller karaktär. Men nu när jag inför den här utställningen återupplivade bekantskapen, tyckte jag att han var ganska trevlig i alla fall, säger forskaren och textilkonservatorn Helena Jern.

Helen Jern har varit med och skapat en interiör på Tikanojas konsthem i Vasa föreställande Karlsson på takets hem. Karlssons rum är en del av utställningen ”Sagoland, Ilon Wiklands illustrationer” som presenterar Ilon Wiklands barnboksillustrationer.

Mötte Astrid Lindgren 1953

Ilon Wikland kom till Sverige som krigsflykting från Estland 1944. Efter utbildning på Skolan för bok- och reklamkonst kom hon år 1953 i kontakt med barnboksförfattaren Astrid Lindgren.

Ilon Wikland har illustrerat bland annat ”Mio, min Mio”, ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Ronja Rövardotter”, utöver ”Karlsson på taket”. Hon har också berättat sin egen historia i ”Den långa, långa resan” och illustrerat böcker av Mark Levengood.

Ostädat men ombonat hos Karlsson

Karlsson på takets rum är ostädat och sakerna står lite huller om buller. Mat blandas med verktyg på snickarbänken. Tvärs över rummet går en klädlina där Karlssons nattskjorta hänger och sängen är slarvigt bäddad.

Men det är samtidigt mysigt med möbler som är aningen mindre till storleken än vad som är brukligt.

Barnboksillustratören Ilon Wikland Bild: Rajoitettu k 6260 3501

- Det här är möbler som vi hittat i museets rekvisitaförråd och i våra föremålslager. Möblerna passar för personer som inte är riktigt fullvuxna. De är dessutom lite trasiga och följer stilen i Ilon Wiklands teckningar, säger Helena Jern och visar den teckning som utgjort utgångspunkten för rumsinteriören.

- Karlsson är en kul typ och jag tror att han är omtyckt av barnen. Han lever i en trygg tillvaro och är en trygg person för barnen. Barn kan identifiera sig med det han talar om och med hans sätt, fast han kan både vara amper och tvär och ha bestämda åsikter.

Sagostunder

- Jag tror att det här rummet kan fastna i minnet hos barn som besöker konsthemmet. Sedan kan de också säga åt mamma att ”inte behöver jag städa, se hur Karlsson på taket har det”.

Karlssons på takets rum på Tikanojas konsthem.
Karlsson på takets rum på Tikanojas konsthem. Karlssons på takets rum på Tikanojas konsthem. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney Ilon Wikland,Astrid Lindgren,Karlsson på taket,Tikanojas konsthem

I samband med utställningen kommer bland annat sagostunder för barn att ordnas. Intresset för sagostunderna är stort och omkring tusen barn är redan inbokade. Helena Jern vågar inte säga om Karlsson själv kommer att dyka upp nån annan gång än under vernissagen.

- Det skulle ha varit trevligt, men han hinner knappast komma fler gånger, skrattar Helena Jern.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Världens bästa rockband? Slades uppgång och fall

  Var Slade världens bästa rockband år 1973?

  Slade sålde mera singlar i Storbritannien under början av 70-talet än någon annan. I slutet av decenniet var de nästan bortglömda, men en ny storhetstid väntade vid decennieskiftet.

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.