- Jag läste ”Karlsson på taket” när mina barn var små. Då tyckte jag inte riktigt om hans egenskaper eller karaktär. Men nu när jag inför den här utställningen återupplivade bekantskapen, tyckte jag att han var ganska trevlig i alla fall, säger forskaren och textilkonservatorn Helena Jern.
Helen Jern har varit med och skapat en interiör på Tikanojas konsthem i Vasa föreställande Karlsson på takets hem. Karlssons rum är en del av utställningen ”Sagoland, Ilon Wiklands illustrationer” som presenterar Ilon Wiklands barnboksillustrationer.
Mötte Astrid Lindgren 1953
Ilon Wikland kom till Sverige som krigsflykting från Estland 1944. Efter utbildning på Skolan för bok- och reklamkonst kom hon år 1953 i kontakt med barnboksförfattaren Astrid Lindgren.
Ilon Wikland har illustrerat bland annat ”Mio, min Mio”, ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Ronja Rövardotter”, utöver ”Karlsson på taket”. Hon har också berättat sin egen historia i ”Den långa, långa resan” och illustrerat böcker av Mark Levengood.
Ostädat men ombonat hos Karlsson
Karlsson på takets rum är ostädat och sakerna står lite huller om buller. Mat blandas med verktyg på snickarbänken. Tvärs över rummet går en klädlina där Karlssons nattskjorta hänger och sängen är slarvigt bäddad.
Men det är samtidigt mysigt med möbler som är aningen mindre till storleken än vad som är brukligt.
- Det här är möbler som vi hittat i museets rekvisitaförråd och i våra föremålslager. Möblerna passar för personer som inte är riktigt fullvuxna. De är dessutom lite trasiga och följer stilen i Ilon Wiklands teckningar, säger Helena Jern och visar den teckning som utgjort utgångspunkten för rumsinteriören.
- Karlsson är en kul typ och jag tror att han är omtyckt av barnen. Han lever i en trygg tillvaro och är en trygg person för barnen. Barn kan identifiera sig med det han talar om och med hans sätt, fast han kan både vara amper och tvär och ha bestämda åsikter.
Sagostunder
- Jag tror att det här rummet kan fastna i minnet hos barn som besöker konsthemmet. Sedan kan de också säga åt mamma att ”inte behöver jag städa, se hur Karlsson på taket har det”.

I samband med utställningen kommer bland annat sagostunder för barn att ordnas. Intresset för sagostunderna är stort och omkring tusen barn är redan inbokade. Helena Jern vågar inte säga om Karlsson själv kommer att dyka upp nån annan gång än under vernissagen.
- Det skulle ha varit trevligt, men han hinner knappast komma fler gånger, skrattar Helena Jern.