Hoppa till huvudinnehåll

Varg på isen norr om Replotbron

Varg på isen vid Stora Skutskär.
Ingemar Tåg tog den här telefonbilden av vargen (till höger i bild). Varg på isen vid Stora Skutskär. Bild: Ingemar Tåg varg

Ytterligare en vargobservation rapporteras i Korsholm, den här gången nära Replotbron. Det var Ingemar Tåg som såg en varg då han var på väg till sommarstugan på lördagen.

- Det var vid niotiden i morse som vi gick ut från gamla färjfästet vid Köklotvägen, berättar Ingemar. Då vi gick över isen så såg jag vargen på ungefär 100 meters avstånd. Vargen kom då gående över isen, från fastlandet till Stora Skutskärsören.

Ingemar är säker på sin sak då han säger att det var en varg. Han har sett varg på nära håll i Ranua djurpark och det var ett likadant djur som han nu såg.

Tassavtryck av varg i snön
Ingemar Tåg fotograferade ett av vargens tassavtryck Tassavtryck av varg i snön Bild: Ingemar Tåg varg,tassar,vargspår

Drog vidare norrut

Ingemar och hans sällskap gick över isen till sommarstugan. Där fortsatte de observera vargen med hjälp av kikare och hur den fortsatte ut från Stora Skutskär mot Replot hamn.

Vargen rörde sig i sicksack och verkade följa spår och leta efter mat. Ingemar säger att han var lite orolig över att den skulle bli kvar på holmen och blev lättad då den drog vidare.

- Vi följde med den ungefär en halv timme och så började den söka sig norrut och försvann ur synhåll.

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Lugn midsommar i hela Österbotten

  Enstaka bränder, rattfylla och misshandel, men överlag lugnt

  Det kyliga vädret höll människorna lugna under midsommarafton i Österbotten. Myndigheterna rapporterar om lugna båtförare, någon enstaka brand och rutinuppdrag.

 • I cykelrikshan med vind i håret

  Folkhälsan gör cykling enkelt för äldre och rörelsehindrade.

  Folkhälsan har skaffat två cykelrikshor som gör det möjligt för äldre och rörelsehindrade att få uppleva cykling igen - detta med hjälp av en cykelpilot. En av dessa rikshor finns nu i Vasa och Korsholm. Idén kom från Danmark och mottagandet har varit väldigt positivt.

 • Ny bilderbok ska föra Topelius in i nutiden

  "Björken och stjärnan" passar i samtiden med nya bilder.

  Nästa år har det gått 200 år sedan Zakarias Topeius föddes, men enligt förlaget Scriptums vd Bo Kronqvist är han lika aktuell i dag. Förlaget ger ut fyra av Topelius sagor i bilderboksformat, och "Björken och stjärnan" är redan publicerad.

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.