Hoppa till huvudinnehåll

Världen enligt Gina

Gina Dirawi fortsätter att att resa jorden runt för att träffa människor med väldigt olika mål och mening i livet. Andra säsongen av Ginas värld tar henne bland annat till hennes "fiender" i Israel, på en spirituell resa tillsammans med prinsessan Märtha Louise av Norge, till ett mystiskt kollektivsamhälle i norra Italien och till arabvärldens populäraste talkshow.

Andra säsongen av serien Ginas värld startar i Israel där Gina skall träffa en grupp unga kvinnor som gör sin militärtjänst som stridssoldater i den israeliska armén. Ett laddat möte eftersom hon själv är palestinier.

Gina är orolig inför mötet. Hon minns känslan från när hon var liten och skulle möta någon hon inte kände men visste att inte tyckte om en. Hon känner sig liten och "fett nervös" när hon åker ut i Negevöknen och trakterna mot egyptiska gränsen.

När Gina träffar de israeliska soldaterna för första gången är de med militärfordon på väg ut för att hålla uppsikt över gränsen. De har full stridsmundering och har alltid vapnet nära till hand, dag som natt. De kvinnliga soldaterna och Gina kommer bra överens men det finns hela tiden "en elefant i rummet" som Gina uttrycker det. Något alla känner och förr eller senare måste prata om.

Gina tillsammans med isaraeliska soldaten Rami som har rötterna i Kalifornien.
Gina tillsammans med israeliska soldaten Rami. Gina tillsammans med isaraeliska soldaten Rami som har rötterna i Kalifornien. Bild: SVT / Yle screenshot Gina Dirawi,avsnitt 1

Gina är palestinier och hennes mor- och farföräldrar fördrevs från Palestina av israeliska soldater. Hennes morbror har sprängts i bitar och hennes egna föräldrar tvingades växa upp i palestinska ghetton i Libanon.

Bland de israeliska soldaterna träffar Gina bland andra Rami som vuxit upp i Kalifornien men eftersom hon är jude hittat ett nytt hemland i Israel. Här känner hon sig mest hemma och Gina är avundssjuk på hennes möjlighet att hitta ett hemland och hennes rättighet att flytta dit.

Medan soldaterna bygger ett skydd där de kan hålla uppsikt över gränsen diskuterar de med Gina om deras uppgift i armén och drömmar inför framtiden. Kanske kan de, eller kommande generationer, en dag mötas som vänner utan att någon behöver bära vapen.

Ginas undersöks i Damanhur av Maia Ruseda Luteola.
Gina besöker det mystiska kollektivsamhället Damanhur. Ginas undersöks i Damanhur av Maia Ruseda Luteola. Bild: SVT / Yle screenshot Gina Dirawi,Yle Fem,avsnitt 5

I det andra avsnittet kollar Gina in skönhetsoperationer i Libanon innan färden i nästa avsnitt går vidare till London där hon träffar prinsessan Märtha Louise av Norge som ägnar sig åt spirituell kommunikation. I Rwanda träffar Gina Emmanuel som mördade Alices barn under folkmordet för tjugo år sedan, en grym men viktig försoningsprocess.

Femte avsnittet tar oss till kollektivsamhället Damanhur i norra Italien och kontrasten är stor till den unga arga samiskan Helena Partapuoli som Gina träffar i Årosjokk strax utanför Kiruna. I säsongens nästsista avsnitt blir det besök både i Hollywood och i Beirut där Gina skall delta i en av arabvärldens populäraste talkshower med runt 200 miljoner tittare. I Sydafrika måste Gina i sista delen övervinna sin rädsla för att lära sig prata med djur.

Välkommen till en resa med mycket nyfikenhet, öppenhet och tron på att om vi bara lyssnar på andras historier så kan vi lära oss mer om vårt eget liv och mening.


Orginaltetel: Ginas värld (Säsong 2 / Sverige)
30 dagar på Arenan
8 avsnitt

Produktion: We Come From Wood för SVT / Nordvision

Gina Dirawi träffar prinsessan Märtha Louise av Norge som ägnar sig åt spirituell kommunikation.
Gina Dirawi träffar prinsessan Märtha Louise av Norge som ägnar sig åt spirituell kommunikation. Gina Dirawi träffar prinsessan Märtha Louise av Norge som ägnar sig åt spirituell kommunikation. Bild: SVT / Yle screenhot Yle Fem,Gina Dirawi,Prinsessan Märtha Louise av Norge,ginas värld

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem