Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Skohandlare Soinis sista show

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini
Utrikesminister, partiordförande Timo Soini (Sannf) i riksdagen, februari 2016. Sannfinländarnas ordförande Timo Soini Bild: AOP Timo Soini,Sannfinländarna

Då regeringen samlas till sin halvtidsgranskning veckan efter påsk är det upplagt för både politisk cirkus och obekväma sparbeslut. Yle Nyheters reporter Thomas von Boguslawski minns ett av Timo Soinis valjippon inför riksdagsvalet 2015.

Dagen före valdagen var grå och kylig på gågatan i Dickursby i Vanda. Men det verkade inte störa alla dem som hade samlats kring Sannfinländarnas valtält. De väntade på Timo Soini.

Soini dök upp lite försenad och andfådd, men på gott humör. Nu skulle det bli maktskifte och Sannfinländarna var på väg in i regeringen, det var han säker på.

Soini tog mikrofonen och började på sitt välbekanta sätt beskriva hur regeringen undvek att ta ansvar och hade förlorat all trovärdighet. Åhörarna applåderade.

Politisk cirkus

Visst var det en sällsynt politisk cirkus som hade pågått i riksdagen den våren.

Finlands ekonomi visade inga tecken på återhämtning, statsskulden växte med oroväckande hastighet och regeringen verkade handfallen.

Dåvarande statsminister Alexander Stubb (Saml) och finansminister Antti Rinne (SDP) hade uppenbara svårigheter att komma överens om vad som borde göras.

Statsminister Alexander Stubb på frågetimmen 12.10.2014.
Statsminister Alexander Stubb på Villa Bjälbo, oktober 2014. Statsminister Alexander Stubb på frågetimmen 12.10.2014. Bild: Yle/ Marja Väänänen statsministerns frågetimme

Regeringen hade bland annat föreslagit begränsningar i studiestödet och nedskärningar i barnbidraget, men bägge förslagen drogs tillbaka eller röstades ner - märkligt nog av regeringspartierna själva.

Har man sett på maken, dundrade Soini på gågatan.

Men sedan började han plötsligt prata om någonting helt annat, nämligen skor. Han såg sig omkring bland sina åhörare.

- Vet ni vad våra skor har gemensamt? Vi har alla betalat 24 procent moms för dem!

Det tyckte Soini var orättvist. Många finländare lever på bara en tusenlapp i månaden, man kan inte beskatta dem hur som helst, menade han. Applåder.

Ombytta roller

Sedan Sannfinländarna tog plats i regeringen har det blivit betydligt färre sådana uppträdanden för Soinis del. Då regeringen samlas till sin så kallade halvtidsgranskning veckan efter påsk är det ombytta roller i flera avseenden.

Regeringen ska göra en lägeskoll och slå fast budgetramarna för återstoden av valperioden. Det är upplagt för både politisk cirkus och obekväma sparbeslut.

Regeringen har redan skurit inte bara i studiestödet och barnbidraget utan också i folkpensionerna och flera andra förmåner som hundratusentals finländare får.

Demonstration mot nedskräningarna i studiestödet på Senatstorget i Helsingfors.
Studenter demonstrerar i Helsingfors mot nedskärningar i studiestödet, mars 2016. Demonstration mot nedskräningarna i studiestödet på Senatstorget i Helsingfors. Bild: Yle / Karita Lehikoinen demonstrationer (samhälleliga händelser),studerande,studiestöd,Helsingfors,Senatstorget

Härtill kommer de massiva nedskärningarna inom utbildningen, plus effekterna av det så kallade konkurrenskraftsavtalet.

Frågan är om det räcker. Statsbudgeten för år 2017 innehåller ett underskott på 5,6 miljarder euro, och det underskottet ska täckas med nya lån.

Finlands ekonomi har visserligen börjat växa igen och det finns fler lediga jobb, men antalet långtidsarbetslösa ökar fortfarande.

Regeringens mål är att driva upp sysselsättningsgraden till 72 procent år 2019. Flera experter betecknar det som orealistiskt. Statsskulden väntas fortsätta växa också efter 2019.

Dags att höja momsen?

Regeringsprogrammets huvudarkitekt, statsminister Juha Sipilä (C), har redan försäkrat att det inte är aktuellt med ytterligare nedskärningar under denna valperiod.

Regeringen ska i stället främja tillväxt och sysselsättning, men exakt vad det betyder vet vi ännu inte.

Konkurrenskraftsavtalet innebar i praktiken en lönesänkning, som regeringen kompenserade genom att låta sänka inkomstskatten. Detta trots att skatterna snarare borde höjas, med tanke på statens finanser.

Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i riksdagen
Finansminister Petteri Orpo (Saml) och statsminister Juha Sipilä (C), november 2016. Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i riksdagen Bild: AOP Juha Sipilä,Petteri Orpo

Regeringen har visserligen låtit höja fastighetsskatten och fortsätter att begränsa avdragsrätten på bolåneräntor. Det känns i många finländares plånböcker.

Den föreslagna båt- och motorcykelskatten hamnade i den papperskorg där oppositionen - och senare även regeringen - anser att den hör hemma.

Men momsen har ingen velat röra, trots att en momshöjning snabbt och effektivt skulle ge mera klirr i statskassan.

Soinis nya biroll

En momshöjning skulle förstås ytterligare drabba låginkomsttagarna, den lilla människan som Soini vände sig till där på gågatan i Dickursby.

Det kan mycket väl ha varit sista gången som vi fick se Soini uppträda på just det viset ute bland folk, som glad och segerviss ledare för sitt icke-socialistiska arbetarparti.

Alla partimätningar ger vid handen att Sannfinländarnas väljarstöd redan har rasat, och inför kommunalvalet kommer Soini oundvikligen att ha en biroll i valrörelsen. Vid Sannfinländarnas partikongress i juni avstår han från partiordförandeposten.

Och det är svårt att föreställa sig Sampo Terho eller Jussi Halla-aho med mikrofonen glättigt i hand på samma sätt som Soini, pratande om skor och orättvis moms.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes