Hoppa till huvudinnehåll

EU ställer in stödprogram för Turkiet

EU-kommissionären Johannes Hahn ansvarar för utvidgningen av unionen.
EU-kommissionären Johannes Hahn ansvarar för utvidgningen av unionen. EU-kommissionären Johannes Hahn ansvarar för utvidgningen av unionen. Bild: EPA / Valdrin Xhemaj johannes hahn

Europeiska unionen ställer in biståndsprogram för Turkiet. EU-kommissionären med ansvar för utvidgningsfrågor, österrikaren Johannes Hahn, säger i en intervju för nyhetsbyrån DPA att Turkiet rör sig bort från Europa.

Av de EU-medel på 4,45 miljarder euro som har anslagits för Turkiet för åren 2014–2020 har hittills 167,3 miljoner betalats ut.

Kommissionär Hahn förklarar ändå att det inte är juridiskt möjligt att helt frysa in de medel som är avsedda för att underlätta Turkiets EU-anpassning.

– En övervägande majoritet av EU-ländernas utrikesministrar uttalade sig i december för att fortsätta dialogen med Turkiet och gemensamt avhjälpa det rättsstatliga underskottet i landet, sade Hahn.

Det vore enligt Hahn fel strategi om EU helt stängde kommunikationskanalerna med Turkiet.

– Då skulle vi inte över huvud taget ha någon möjlighet att utöva tryck med krav om reformer, sade EU-kommissionären.

Medlemsansökan lämnades in för 30 år sedan

Turkiet lämnade in sin ansökan till dåvarande EG, numera EU, den 14 april 1987. Ansökningsprocessen har gått i vågor beroende på de politiska opinionerna i dels Turkiet och dels EU-länderna. Den största stötestenen har varit den turkiska rättsstatsutvecklingen.

År 1987 hade Europeiska gemenskapen (EG) 12 medlemsländer. Länder som lämnade in sin medlemsansökan mycket senare, så som Finland och Sverige körde om Turkiet. Också EU-utvidgningen till det forna östblocket gick snabbare. Den största utvidgningen ägde rum år 2004, då fick EU tio nya medlemsländer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes