Hoppa till huvudinnehåll

Fransk seger trots stora problem i slutet – Finland femtonde efter dyr miss

Mari Laukkanen i Ruhpolding 2016.
Mari Laukkanen gav Finland en drömstart på mixedstafetten (arkivbild). Mari Laukkanen i Ruhpolding 2016. Bild: All Over Press Mari Laukkanen

Efter en spännande sista etapp lyckades Frankrike knipa segern i mixedstafetten i Kontiolahti. För Finlands del inledde Laukkanen starkt, men den sista etappen blev ödesdiger.

Mari Laukkanen stod för en stark insats och Finland böt som femte lag efter den första etappen. Laukkanen tvingades dock använda alla tre reservpatroner i det stående skyttet.

– Vinden mojnade medan jag sköt, så det störde lite. Jag missade enbart med några millimeter, ojade sig Laukkanen i teveintervjun efter sin insats.

Också Laura Toivanen hade problem med det stående skyttet på den andra etappen. Toivanen bommade tre skott, men repade sig och räddade läget med reservpatronerna. Finland föll ändå till elva då herrarna skickades ut i terrängen.

Timo Seppälä stod för ytterligare en solid insats under den tredje etappen. Seppälä tvingades använda samtliga reservpatroner helt som damerna – men undvek straffrundor. Före den sista sträckan låg Finland fortfarande elva.

Topp-10-placering rann ut i sanden

Inför den sista etappen såg det ut att det för Finlands del skulle bli en kamp om en topp-10-placering med Schweiz. Ännu före det sista stående skyttet stod det jämnt mellan länderna.

Tuomas Grönman bommade ändå en tavla och tvingades göra en straffrunda – och samtidigt föll Finland i placeringarna. Också Schweiz sköt bort sig i det sista skyttet och istället steg Sverige upp till tionde. Till slut kom Grönman i mål som 15:e man.

Frankrike kopplade för sin del greppet om segern direkt från start. Ända fram till det sista stående skyttet såg segern ut att gå klart till det franska laget.

Quentin Fillon Maillet hade ändå brutala svårigheter med att ladda om geväret då reservpatroner krävdes för att klara vallen. Tur nog för Frankrike hade Arnd Peiffer själv svårigheter och klarade inte av att föra upp Tyskland i ledningen.

Resultat, mixedstafett Kontiolahti:

1. Frankrike 1:11:34.5
2. Tyskland +11.0
3. Ukraina +27.1

15. Finland +3:43.7 Laukkanen, Toivanen, Seppälä, Grönman

Läs också

Nyligen publicerat - Sport