Hoppa till huvudinnehåll

HS: EK:s ordförande Mattila anser att finländarnas löner är 10–15 procent för höga

Veli-Matti Mattila är ny ordförande för Finlands Näringsliv
Veli-Matti Mattila är ordförande för Finlands Näringsliv EK. Veli-Matti Mattila är ny ordförande för Finlands Näringsliv Bild: Ari Lahti Veli-Matti Mattila

Ordföranden för Finlands Näringsliv EK, Veli-Matti Mattila anser att konkurrenskraftsavtalet inte på långt när räcker för att få Finlands ekonomi på fötter.

I en intervju för Helsingin Sanomat säger Mattila att finländarnas löner fortfarande är 10–15 procent för höga. Det behövs fortfarande återhållsamhet då det gäller lönerna och flera nya konkurrenskraftsavtal.

I somras gick arbetstagarna bland annat med på att förlänga arbetstiden, frysa lönerna och försämra semesterförmånerna. Samtidigt måste arbetstagarna betala en större andel av socialskyddsavgifterna.

Mattila säger att lönerna är för höga i jämförelse med konkurrentländerna Sverige och Tyskland.

Själv förtjänade Mattila 70 gånger mer än en genomsnittlig arbetstagare. Han säger att belöning av direktörer är en fråga för ägarna. Mattila är vd för teleoperatören Elisa vid sidan av förtroendeuppdraget som ordförande för EK.

Läs mera:

Niinistö och Andersson: Inget är nog för EK:s Mattila

De grönas ordförande Ville Niinistö fördömer EK-basen Veli-Matti Mattilas uttalanden om lönenivåerna i HS i dag. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson är inne på samma linje som Niinistö. Också SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har reagerat.

Läs också