Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen och Hiidensalo kunde inte utmana toppen – kritiserar formatet

Kaisa Mäkäräinen är i farten i vinter igen.
Mäkäräinen hade en sällsynt bra dag på vallen (arkivbild). Kaisa Mäkäräinen är i farten i vinter igen. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Det blev en klar östterikisk seger då mixed sprintstafett avgjordes i Kontiolahti på söndagen. Finlands duo i Kaisa Mäkäräinen och Olli Hiidensalo fick nöja sig med en trettondeplats, trots en stark insats av Mäkäräinen.

Det var Lisa Hauser och Simon Eder som säkrade segern för Österrike. Segertiden stod 31:35.1.

– Vilken uppvisning, konstaterade Yle Sportens referent Magnus Eklöv.

Om den andra platsen blev det en rasande spurtstrid. USA knep den näst högsta podieplatsen efter ett starkt avslut av Lowell Bailey. Tyskland fick nöja sig med tredje plats.

Till publikens glädje blev det en finsk-rysk uppgörelse om 13:e plats. De ryska och finska flaggorna dominerade på läktaren intill målsträckan och fick bevittna en skaplig upphämtning av Olli Hiidensalo, som säkrade duellsegern åt Finland.

"Otroligt svårt att gå förbi åkare här"

Kaisa Mäkäräinen tvingades starta långt bak i klungan, och medger att det bidrog till den blygsamma placeringen.

– Jag skulle kanskte inte kalla det frusterande, men det är otroligt svårt att gå förbi åkare här. Då man sedan hamnar långt bak i klungan så förlorar man hela tiden sekunder till täten. Så är det bara, säger Mäkäräinen i Yles intervju efter stafetten.

Mäkäräinen själv lyckades nästan perfekt i skyttet då hon endast tvingades använda en reservpatron.

– Visst kunde jag ta lite mer risker än normalt då vi låg så mycket efter. Men jag lyckades bra idag, trots att det var en väldigt snabb takt på vallen för mig. Kanske jag borde våga skjuta lika snabbt också i individuella tävlingar, menar hon.

Kritiserar upplägget

Mixed sprintstafett är en relativt sällsynt tävlingsform under världscupen. Mäkäräinen själv ser gärna några ändringar i upplägget före flera ska gå av stapeln.

– Skillnaderna blir för stora. Visst, nu var det den mest högklassiga tävlingen jag någonsin varit med om, oftast brukar de bästa åka mixedstafetten. Men jag tycker att vi borde byta efter varje skytte, då skulle det se mer ut som en riktig sprintstafett. Det har vi nog framfört åt förbundet också, berättar Mäkäräinen som i mixed sprintstafett tog sin bästa placering för veckoslutet.

Skidskyttehelgen avrundas med mixedstafett ännu senare på söndag eftermiddag. Yle sänder stafetten från Kontiolahti med start klockan 17.15

Resultat, mixed sprintstafett Kontiolahti:

1. Österrike 31:35.1
2. USA +32.8
3. Tyskland +33.3
4. Frankrike +36.5
5. Kazakstan +47.8
6. Tjeckien +51.1
7. Ukraina +1:01.3
8. Sverige +1:07.3
9. Schweiz +1:12.0
10. Norge +1:30.8

13. Finland +1:36.4 Mäkäräinen, Hiidensalo

Läs också

Nyligen publicerat - Sport