Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö och Andersson: Inget är nog för EK:s Mattila

De Grönas ordförande Ville Niinistö
De grönas ordförande Ville Niinistö De Grönas ordförande Ville Niinistö Bild: Mikael Crawford/Yle Ville Niinistö

De grönas ordförande Ville Niinistö ryter till om de uttalanden om lönenivåerna som Näringslivet EK:s nya ordförande Veli-Matti Mattila kom med i Helsingin Sanomat i dag.

Mattila anser att finländarnas löner fortfarande är 10-15 procent för höga och att det krävs fler konkurrenskraftsavtal för att få Finlands ekonomi på fötter.

Niinistö skriver på Facebook att den finländska arbets- och välfärdsmodellen har fungerat i åratal och han undrar hur en person som förtjänar 70 gånger mer än en medelinkomsttagare överhuvudtaget kan komma med sådana här påståenden.

Minskad semesterpeng, förlängd arbetstid

Enligt Niinistö är EK-chefens uttalande synnerligen girigt.

Lärare och vårdare har förlorat semesterpengar och arbetare förlängt sin arbetstid i konkurrenskraftens namn. Man skulle tycka att EK kunde visa ens lite tacksamhet gentemot finländare i arbetslivet. Men nej, skriver Niinistö.

Konkurrenskraftsmantrat som EK-ledarna förkunnar gör den amerikanska modellen till ideal: Hög lön åt oss och låg lön till arbetare så att vi får inkomstklyftorna att öka.

Niinistö uppmanar näringslivet att minnas tidigare generationers "ansvarsfulla patroner" som också såg till sina anställdas bästa.

I Finland har framgångarna kommit av att chefen kan äta sin lunch vid samma bord som de anställda, skriver Niinistö.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016.
Li Andersson Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Li Andersson,Vänsterförbundet,politiker,vänsterpartier

Andersson: Ger en oförskönad bild av EK

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson skriver på Facebook att Mattilas uttalande ger en oförskönad bild av EK:s målsättningar och det visar hur förlegad EK:s uppfattning om konkurrenskraften är.

Andersson påpekar att vi i Finland aldrig kommer att vinna någon lönetävling, utan vi vinner tack vare vårt kunnande, kvaliteten på arbetet och leveranssäkerheten.

Trots det upprepar EK-cheferna det gamla mantrat om lönesänkningar och enskilda avtal, vilket leder till att anställda i svag position får det ännu sämre på arbetsmarknaden, skriver Andersson.

Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016.
Anna-Maja Henriksson Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Anna-Maja Henriksson,SFP,Svenska folkpartiet i Finland

Henriksson: Arbetstagarna får inte glömmas bort

Senare på söndag anslöt sig SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson till de oppositionsledare som förundrade sig över Mattilas utspel.

Henriksson skriver i ett pressmeddelande att man inte får glömma den viktigaste resursen, nämligen arbetstagaren, när arbetsmarknaden förnyas.

- Att kräva lönesänkningar förefaller som ett förenklat sätt att se på läget och väcker inte den talkoanda som nu borde finnas för att förbättra sysselsättningen i landet, anser Henriksson.

Artikeln kompletterades med Henrikssons uttalande klockan 15.13.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes