Hoppa till huvudinnehåll

Stavtalangen gillar blåvita konkurrensen: "Måste jobba ännu hårdare"

Saga Andersson är ett av inomhussäsongens stora stjärnskott på den finländska friidrottshimlen. ”Jag tror att det kommer att gå ännu bättre i sommar”, säger den 16-åriga stavhopparen.

Saga Andersson har under vintern putsat sitt rekord från i somras från 4,16 till 4,25. Och inte bara det. Hennes lägsta nivå är numera avsevärt högre än tidigare.

– Jag tycker att jag har lyckats ganska bra under inomhussäsongen. Jag har tävlat mycket och alla resultat är över fyra meter. Min nivå har varit ganska hög om man jämför med fjolåret, säger hon.

Världsetta i sin åldersklass

Då Yle Sporten träffar henne i samband med ett träningspass i Kvarnbäcken i Helsingfors gör hon ett lyckat hopp på höjden 4,30, så hon har uppenbarligen högre hopp än rekordet 4,25 i kroppen.

Saga Andersson, Esbo IF
Saga Andersson ser fram emot sommaren. Saga Andersson, Esbo IF Bild: Yle / Christian Vuojärvi friidrott,stavhopp,saga andersson

Redan nu är hon världsetta i sin åldersklass. Hennes säsongsbästa är tio centimeter bättre än vad närmaste konkurrent har mäktat med.

– Det är fint, men det är då man är vuxen som det gäller på riktigt. Då ska man vara på topp. Men visst är det roligt att vara på toppen nu också, säger hon och skrattar.

"Bra känsla inför sommaren"

Saga Andersson, som representerar Esbo IF, avslutade hallsäsongen i fredags i Stockholm med att hoppa 4,10. Förra månaden vann hon FM-guld både på senior- och juniornivå.

Framgångarna i vinter ger henne ypperliga förutsättningar inför utomhussäsongen.

– Jag har en bra känsla inför sommaren. Då det gått bra nu så tror jag att det kommer att gå ännu bättre på sommaren. Jag har nu en bra grund att stå på.

Mångsidiga egenskaper ett måste

Stavhopp är en av de mest utmanande friidrottsgrenarna. För att nå världstoppen krävs en kombination av egenskaper – allt från snabbhet, styrka till kroppskontroll. Och förstås också en finslipad teknik.

– Jag är ganska snabb, men jag kunde förstås vara snabbare. Jag är också ganska stark. Tekniken tycker jag att jag har under kontroll i början av hoppet, analyserar Andersson som gör sitt första år i Helsinge Gymnasium i Vanda.

– Pendelbenet kunde jag hantera bättre. Om man jämför med andra hoppare så kröks mitt pendelben för mycket. Det kunde jag utveckla. Tekniken kan man ju alltid utveckla, men pendelbenet är en stor sak som jag borde utveckla.

Saga Andersson, Esbo IF
Saga Andersson, Esbo IF Bild: Yle / Christian Vuojärvi friidrott,stavhopp,saga andersson

Tuff konkurrens i Finland

Nivån i damernas stavhopp är nästan förbluffande hög i Finland. Trots att Saga Andersson tog guld i hall-FM i februari så får hon finna sig i att vara utmanare till den två år äldre Wilma Murto och rutinerade Minna Nikkanen i sommar. Larsmo IF:s Alina Strömberg, som vann junior-EM-guld i somras, kommer sannolikt också att blanda sig i leken.

– Jag tycker att det är bra att vi har så många hoppare. Att man vet att man måste jobba hårt för konkurrensen är hård. Det leder till att man jobbar en aning hårdare.

Saga Anderssons tränas av sin pappa Björn Andersson. Björn tog FM-brons i stavhopp år 1991. Hans personliga rekord från 1995 är 5,43.

Björn Andersson, Saga Anderssons tränare
Björn "Nalle" Andersson fungerar som sin dotters tränare. Björn Andersson, Saga Anderssons tränare Bild: Yle / Christian Vuojärvi friidrott,stavhopp,björn andersson

Konkurrensen i herrarnas stavhopp var hård under Björn Anderssons tid och han fick aldrig representera Finland på landslagsnivå. Hans dotter har däremot redan tävlat i Finlands färger i junior-EM och i juniorlandskampen mot Sverige.

– Det här är något jag tycker jättemycket om. Jag vill tävla i stortävlingar och lyckas i dem, säger Saga Andersson om sina framtidsmål.