Hoppa till huvudinnehåll

Väderstatistiker: Östnyländska vädret blir gråare

Egil Green skottar snö
Egil Green skottade snö på onsdagsmorgonen Egil Green skottar snö Bild: Yle/Stefan Paavola Egil,väderlek,snöröjning,green

Vädret under de senaste månaderna har varit mycket omväxlande.

Temperaturerna har växlat i rask takt på båda sidorna av nollsträcket och nederbörd har varvats med solsken. Många minns ett helt annat vinterväder från sin barndom.

Högre medelteperatur

Borgåbon och pensionären Egil Green har bokfört väderlek kontinuerligt sedan 1974, så han har kalla fakta om förändrade väderleksförhållanden.

- Det har varit ovanligt milt och omväxlande väder i vinter. Medeltemperaturen har varit 2,7 grader, medan en normal medeltemperatur är 4,4 grader, säger Egil Green.

Han har noterat gråare och mildare vintrar. Också somrarna blir gråare och regnigare.

- Detta beror på att vi släpper ut för mycket koldioxid i luften. Den omtalade klimatförändringen är här nu, konstaterar Green.

Våren är snart här

Den termiska våren kommer till Östnyland i slutet av mars. Det spår Egil Green baserat på statistik och tillgängliga prognoser. Termiska våren börjar då temperaturen inte längre sjunker under nollstrecket.

- Jag gissar att isen på Borgå å mellan Mannerheimgatans bro och gamla bron smälter den åttonde april, säger Green med ett smil.