Hoppa till huvudinnehåll

Bråk om ESC-representant - Ukraina kan förhindra Ryssland att delta i tävlingen

Julia Samojlova
Julia Samojlova Bild: Eurovision Ryssland,Eurovision Song Contest,Eurovision Song Contest 2017,Julia Samojlova

Säkerhetstjänsten i Ukraina SBU utreder som bäst om det finns en möjlighet att förbjuda Rysslands representant att delta i årets Eurovision Song Contest (ESC) som hålls i maj i Kiev.

Orsaken uppges vara Samojlovas konsert på den ockuperade halvön Krim sommaren 2015. Hon misstänks för att ha brutit mot ett ukrainskt beslut som innebär att utlänningar som besöker Krim måste ha ett specialtillstånd utfärdat av Ukraina för det.

Ryssland gav sent besked om deltagande

Ryssland meddelade i dag i sista minuten att landet deltar i årets Eurovision Song Contest.

Eftersom tävlingen hålls i Ukrainas huvudstad Kiev hade en del ryska politiker och artister på grund av det manat till bojkott av evenemanget.

Ryssland representeras av den 28-åriga sångaren Julia Samojlova, enligt beslut som fattats av den ryska tv-kanalen Kanal 1.

En talesman för Kreml försäkrar att det inte är någon provokation att skicka Samojlova till Kiev trots att hon har uppträtt på Krim.

Finalen i Eurovision Song Contest hålls den 13 maj. I dag är sista dagen som deltagarländerna kan meddela om sina bidrag.

ESC vanns i fjol av den ukrainska sångaren Jamala med en sång som handlade om deporteringen av Krimtatarerna under den sovjetiska diktatorn Josef Stalin.

Ryssland protesterade mot sången. Moskva ansåg den vara politisk och därmed emot ESC:s regler.

Krim ockuperades av Ryssland 2014. Ryssland har sedan dess stött ryska separatister i östra Ukraina i ett blodigt ukrainskt inbördeskrig.

 • Essä: Flugseendet – insekterna, häpnaden och omgestaltningen av vårt band till naturen

  Matilda Södergran skriver om vår relation till naturen.

  Är vi så separerade från naturen att vi inte kan skriva om den, läsa om den, utan att politisera? Om vi inte ens kan uppfatta nyanser i litteratur som handskas med flora och fauna säger det något om vår relation till naturen. Jag vill tro att det fortfarande finns en liten lucka där vi kan få vara i och gestalta naturen bara för njutningens skull, för de exceptionella och extraordinära upplevelsernas skull, skriver poeten Matilda Södergran i denna essä.

 • "Vi är illa tvungna att betala" - filippinska sjukskötare har krävts på olagliga avgifter för att komma till Finland

  Finland tar inget ansvar för rekryterade sjukskötare

  Stora finländska vårdföretag har i drygt tio års tid rekryterat filippinska sjukskötare till vårdhem för äldre. En del av de här sjukskötarna arbetar i åratal med enklare hjälpsysslor trots att de har en ansedd universitetsutbildning från Filippinerna. Alla får inte betalt som de borde, och några har krävts på olagliga avgifter.

 • Sju döda efter attentat mot ministerium i Kabul

  Alla misstänkta dödades av polisen.

  Attentatet fick sin början då en bomb kreverade vid informationsministeriet vid middagstid på lördag. Skottlossning pågick i sex timmar därefter. Sju personer dödades och alla fyra attentatsmän sköts ihjäl av polis.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes