Hoppa till huvudinnehåll

Går det att bygga fler gågator utan en centrumtunnel? Ja, säger valkandidaterna

Bilar i snöfall på Norra Esplanaden i Helsingfors.
Helsingfors utreder för tillfället om till exempel Esplanaden kunde stängas för bilar. Bilar i snöfall på Norra Esplanaden i Helsingfors. Bild: Yle / Magnus Swanljung Norra Esplanaden,Helsingfors,trafik,biltrafik,snö,snöfall,Helsingfors centrum

En klar majoritet av de som ställer upp i kommunalvalet i Helsingfors tycker att staden kan få fler gågator utan att centrumtunneln byggs. Flera kandidater hos Samlingspartiet håller ändå fast vid tunnelplanen.

En klar majoritet av kommunalvalskandidaterna i Helsingfors tycker att man kan bygga fler gågator utan att bilarna flyttar under jorden.

70 procent av kandidaterna som har svarat på Yles valkompass säger att centrumtunneln inte är nödvändig för att bygga ut gågatorna i Helsingfors.

Bild på Vasagatan i Berghäll, där det gjordes ett försök med gågator.
På Vasagatan gjordes det ett försök med en tillfällig gågata för några år sedan. Bild på Vasagatan i Berghäll, där det gjordes ett försök med gågator. Bild: YLE/Christoffer Gröhn Helsingfors,gågator,vasagatan

Helsingfors bestämde i januari att börja utreda om en större del av gatorna i innerstaden kunde reserveras för fotgängare. Det gäller bland annat Södra och Norra Esplanaden.

I samband med den diskussionen höjdes flera röster för att staden i så fall borde bygga centrumtunneln för att bilarna lätt kunde ta sig tvärs genom centrum under jorden. Centrumtunneln skulle vara drygt 3,5 kilometer lång och löpa från Gräsviken till Sörnäs.

Stödet störst inom Samlingspartiet, utom hos Vapaavuori

Yles kandidattest öppnades för allmänheten i torsdags. En av frågorna som Helsingforskandidaterna har fått svara på lyder: "Antalet gågator i Helsingfors centrum kan öka endast genom att centrumtunneln byggs." Kandidaten kan sedan kryssa för om hen är helt eller delvis av samma åsikt, eller helt eller delvis av annan åsikt.

Som väntat är stödet för centrumtunneln fortfarande störst inom Samlingspartiet. Över 60 procent av Samlingspartiets kandidater håller helt eller delvis med om att gågatorna inte kan bli fler utan att också centrumtunneln byggs.

Lika väntat är kandidaterna inom både De gröna och Vänsterförbundet så gott som eniga om att centrumtunneln inte behövs.

Stora Robertsgatan i Helsingfors juni 2015
Stora Robertsgatan är en av de få gågator Helsingfors har i dag. Stora Robertsgatan i Helsingfors juni 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan stora robertsgatan

Samlingspartisten Risto Rautava har i många år lobbat för att centrumtunneln borde byggas. I den senaste kalkylen heter det enligt Rautava att centrumtunnelns prislapp på 720 miljoner kunde bekostas av bilisterna, med användaravgifter på 2-3 euro och 50 000 användare dagligen.

Promenadcentrum kan expanderas också utan centrumtunneln. Centrumtunneln skulle ändå ge möjlighet till ett mera vidsträckt promenadcentrum.― Jan Vapaavuori tycker tvärtemot majoriteten av Samlingspartiet

Däremot har Samlingspartiets borgmästarkandidat Jan Vapaavuori svarat att centrumtunneln inte är nödvändig för att bygga ut antalet gågator. "Promenadcentrum kan expanderas också utan centrumtunneln. Centrumtunneln skulle ändå ge möjlighet till ett mera vidsträckt promenadcentrum", skriver han som motivering i Yles valkompass.

SFP och Sannfinländarna mest delade i frågan

Hos SDP, Centern och Kristdemokraterna säger omkring 60 procent av kandidaterna att centrumtunneln inte är nödvändig för att få fler gågator.

Mest delade i frågan är kandidaterna inom Sannfinländarna och SFP.

Behandlades i fullmäktige i slutet av februari

Så sent som för ett par veckor sedan behandlades centrumtunneln i Helsingfors fullmäktige igen, då en motion om att ta bort reservationen för centrumtunneln i generalplanen behandlades. Generalplanen som godkändes i höstas står ändå oförändrad på den punkten.

Att tunnelreservationen finns kvar i generalplanen innebär att nybyggen i Helsingfors måste beakta att tunneln någon dag kanske byggs. På grund av det här blev till exempel Centrumbiblioteket två miljoner euro dyrare än det hade behövt bli.

Yles valkompass finns på adressen svenska.yle.fi/valkompassen.


Läs mera:

Tunnel som kanske aldrig byggs kostar ändå miljoner för Helsingfors

Reservationen för centrumtunneln har funnits med i generalplanen i snart femton år. Nu vill flera fullmäktigeledamöter bli av med den för att spara stadens pengar.

Läs också