Hoppa till huvudinnehåll

Kapten Kallio matchvinnare med mål nummer 100 – TPS till slutspel som grundserietvåa

Tomi Kallio med guldhjälm
Tomi Kallio visade att gammal är äldst. Tomi Kallio med guldhjälm Bild: All Over Press Tomi Kallio,FM-ligan i ishockey,HC TPS (ishockey)

TPS guldhjälm Tomi Kallio har redan passerat fyrtiostrecket men åldras som ett årgångsvin. Kallio sköt Åbolaget till seger över Ässät – och såg till att TPS säkrade andraplatsen i grundserien.

Kapten, legendar, nyckelspelare – kalla honom vad ni vill. Tomi Kallio är 40 år gammal och i sensationellt bra form.

Det bådar gott för TPS inför slutspelet.

Då det blåser snålt krävs det ryggrad för att vända en match. Mittenakten blev ingen dans på rosor för TPS, som tappade 2–0 till 2–2 på några minuter.

Hundra mål på kontot

Men det gjorde ingenting. Guldhjälmen Kallio steg fram och avgjorde – med två läckra fullträffar.

Först lurade han Ässäts målvakt Andreas Bernard halvvägs till Björneborg med några snabba dragningar och lyfte lätt in 3–2.

Tio minuter senare höjdes jublet i hallen. Ett precisionsskott betydde 4–2 i matchen och 100 jämnt i ligakarriären för Kallio, som gjort 20 mål och 50 poäng under säsongen.

Hoppa över Twitterpostning

Den svenska succéspelaren Erik Thorell var Åbolagets andra stora utropstecken för dagen. Thorell satte in 1–0 och låg bakom Patrik Virtas 2–0-fullträff.

En stor publik på 6 750 ögonpar fick valuta för pengarna. Med fyllda läktare och nyckelspelare i högform kan slutspelsvåren bli riktigt kul för TPS, som går vidare med råg i ryggen och tre raka segrar i bagaget.

Ässäts förlust betyder att laget inleder slutspelet i den första omgången. Pelicans vann över Jukurit och gick om Ässät i tabellen. HIFK möter Kärpät i slutspelets första omgång, medan Ässät ställs mot Ilves.

Hoppa över Twitterpostning

HIFK förlorade – Sport avslutade med seger

HIFK:s säsong har inte gått enligt planerna och Helsingforslaget inleder slutspelet redan i den första omgången. HIFK föll mot JYP med 2–3 på straffar på måndag.

Sport får börja fira sommarlov och avslutade säsongen med 2–0 mot Ilves.

Resultat i den sista ligaomgången:

HIFK–JYP 2–3 efter straffar
Jukurit–Pelicans 2–3
KooKoo–HPK 6–4
Lukko–KalPa 4–5 efter förlängning
Sport–Ilves 2–0
Tappara–SaiPa 4–1
TPS–Ässät 4–2

Läs också

Nyligen publicerat - Sport