Hoppa till huvudinnehåll

Partierna i Åbo samarbetar för att höja på valdeltagandet

Satsar på samarbete. Från vänster: Emmi Lehtinen, Lauri Simola, Martti Markula, Ville Tavio, Sini Ruohonen, Jari Viherlampi, Petja Raaska och Joachim Hesthammer.
Satsar på samarbete. Från vänster: Emmi Lehtinen, Lauri Simola, Martti Markula, Ville Tavio, Sini Ruohonen, Jari Viherlampi, Petja Raaska och Joachim Hesthammer. Satsar på samarbete. Från vänster: Emmi Lehtinen, Lauri Simola, Martti Markula, Ville Tavio, Sini Ruohonen, Jari Viherlampi, Petja Raaska och Joachim Hesthammer. Bild: Yle/Niclas Lundqvist Ville Tavio,Kommunalvalet 2017,petja raaska

Inom ramarna för satsningen ”Bästa Åbo” ordnar åtta partier nu sammanlagt 24 valpaneler på olika håll i staden inför kommunalvalet.

Målsättningen är att höja på valdeltagandet i Åbo som i senaste kommunalval låg under genomsnittet i hela landet. Partierna som är med i samarbetet är Samlingspartiet, SDP, De gröna, Vänsterförbundet, Sannfinländarna, Centern, SFP och Kristdemokraterna.

– Valpaneler är i och för sig inget nytt men samarbetet är unikt och historiskt, säger Samlingspartiets Sini Ruohonen som är en av initiativtagarna till satsningen.

Enligt Ruohonen är det de sittande fullmäktigepartierna som samarbetat kring arrangemangen, men också mindre partier och grupperingar är välkomna med.

– Det handlar om ett samarbete där alla partier tänker på Åbos bästa, och valpanelerna är ett bra sätt att få fram skillnaderna mellan partierna. Alternativet skulle ha varit att vi inte skulle ha ordnat alla dessa valpaneler, poängterar Sannfinländarnas Ville Tavio.

– Samarbetet kring satsningen har hittills fungerat mycket bra, säger Centerns Martti Markula.

Samarbetet gäller inte bara politiska partier utan också föreningar som till exempel stadsdelsföreningar deltar i valpanelerna.

– I vissa förorter är valdeltagandet oroväckande lågt och då är det bra att stadsdelsföreningar är med i samarbetet, säger SDP:s verksamhetsledare Petja Raaska.

– Det här har öppnat nya dörrar för fortsatt samarbete och det är mycket viktigt att tredje sektorn är med, konstaterar Kristdemokraternas Jari Viherlampi.

Varje parti ansvarar för att ordna tre valpaneler inför valet och det betyder att det i praktiken kommer att ordnas 24 valpaneler inom ramarna för samarbetet. Den första valpanelen ordnas redan i morgon, tisdag, i stadsdelen Jäkärlä.

– I mån av möjlighet kommer en del av panelerna också att sändas direkt på webben, säger De grönas valkoordinator Emmi Lehtinen.

– På sikt kan valpanelerna leda till samarbete då det gäller att åtgärda orsakerna till det låga valdeltagandet i Åbo, säger Vänsterförbundets valkoordinator Lauri Simola.

– Det här är dialog istället för monolog, konstaterar SFP:s Joachim Hesthammer.

Enligt Hesthammer kommer de tre valpaneler som SFP ansvarar för att gå på svenska.

En grupp har bildats på Facebook där det finns mera information om ”Bästa Åbo”