Hoppa till huvudinnehåll

Presidentkandidaten Fillon i blåsväder igen – på grund av kostymer

Den franska presidentkandidaten Francois Fillons valkampanj har överskuggats av avslöjanden.
Den franska presidentkandidaten François Fillons valkampanj har överskuggats av avslöjanden. Den franska presidentkandidaten Francois Fillons valkampanj har överskuggats av avslöjanden. Bild: AFP / Lehtikuva politik,val (samhälleliga händelser),François Fillon,fillon

Den franska presidentkandidaten François Fillon har återigen blivit tvungen att försvara sig i franska medier. Den här gången efter avslöjanden om att han fått kostymer värda tusentals euro.

Det är den franska tidningen Journal du Dimanche som avslöjar att den konservativa presidentvalskandidaten François Fillon sedan år 2012 fått gåvor i form av dyra kostymer. Kostymerna är av det exklusiva märket Arnys och värdet på dem uppgår till nästan 50 000 euro.

Enligt tidningen har betalningen av kostymerna oftast skett kontant. De två senaste kostymerna har ändå betalats genom checkar undertecknade av en person som kallar sig för en ”generös vän”.

- Jag betalade kostymerna på begäran av Fillon. Och jag har förresten inte fått ett enda tack sedan dess, säger den ”generösa vännen” till Journal de Dimanche.

”Än sen”

François Fillon bekräftar att tidningens uppgifter stämmer.

- En vän gav mig kostymerna i februari. Än sen?

Även om Fillon inte gjort sig skyldig till brott kommer anklagelserna olägligt eftersom hans presidentvalskampanj den senaste tiden har överskuggats av tvivelaktiga avslöjanden.

Så sent som förra veckan anklagades Fillon för att ha lånat 50 000 euro räntefritt av en vän, utan att ha redovisat lånet till en statlig insynsmyndighet. Enligt Fillons advokat Antonin Levy var det inte nödvändigt att rapportera om lånet som nu är återbetalat.

Dessutom anklagas Fillon för att ha betalat 900 000 euro i statliga pengar till sin fru Penelope och till sina barn, för arbete de aldrig har gjort.

Läs också