Hoppa till huvudinnehåll

Sjuka popplar i Vasa fälldes

Sjuka träd fälldes i Vasa.
Stadens grönavdelning fäller alla popplarna vid Metviken under de närmaste dagarna. Sjuka träd fälldes i Vasa. Bild: Yle / Jonathan Sjöberg popplar

Det gick inte att rädda de sjuka popplarna vid Metviken i Vasa, och nu fälls träden.

- Vi jobbar med att fälla träden åtminstone idag och imorgon, möjligen behöver vi ytterligare en tredje dag på oss, säger grönområdeshortonom Leila Roininen.

Arbetet underlättas av att träden kan fällas ut mot isen på viken. Redan efter den första morgonens arbete ser området märkbart annorlunda ut.

Sjuka träd vid Metviken i Vasa fälldes.
Träden var svårt drabbade av svampsjukdomen aspskorv. Sjuka träd vid Metviken i Vasa fälldes. Bild: Yle / Jonathan Sjöberg popplar

- Jag väntar bara på att telefonen ska börja ringa, det brukar den göra när vi ingriper så här pass synligt i ett område, säger Roininen.

Popplarna fick svampsjukdom

Det var i somras som popplarna vid Metviken fick ett spöklikt utseende. De saknade löv och såg döda ut.

Undersökningar visade att träden hade drabbats av aspskorv, en svampsjukdom som sprider sig till aspar, popplar och pilar.

- Vi märkte redan året innan att träden inte mådde bra och försökte beskära dem, men tyvärr gick det alltså inte att rädda dem, säger Roininen.

Hoppas på björk

Staden kommer inte att plantera några nya träd längs det populära promenadstråket. Istället räknar man med att området får ny grönska den naturliga vägen.

- Vi hoppas att björk tar sig på platsen, det är rätt läge för det, säger Roininen.

Staden kommer att hålla området snyggt och gallra så att exempelvis just ungbjörk får möjlighet att växa till sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten