Hoppa till huvudinnehåll

Stort nybygge planeras vid Granitborgen i Hangö

Ett gammalt långt rödtegelmagasin vid havet, båtar vid tranden, i bakgrunden ett berg. Solig sommardag.
Granitborgen och Östra hamnens gästhamn i Hangö. Nybygget planeras enligt ägaren bakom magasinet. Ett gammalt långt rödtegelmagasin vid havet, båtar vid tranden, i bakgrunden ett berg. Solig sommardag. Bild: Olli Lehti, Mathildedalin ruukki Oy Västnyland,Hangö,Östra hamnen,granitmagasinet

Granitborgen i Hangö kan växa med en nästan lika stor nybyggnad invid. Helheten ska tjäna turismen i Hangö.

Företaget Mathildedalin Ruukki och Hangö stad ordnar i samarbete med arkitektförbundet Safa en arkitektur- och idétävling för Granitborgen.

- Vi har erfarenhet av branschen men vi ville höra vad de unga kan komma med. Vi hoppas få in också helt nya idéer och sådana innovativa tankar som vi själva aldrig ens skulle komma att tänka på, förklarar Olli Lehti som är vd för Mathildedalin Ruukki.

Granitborgens ägare är fastighetsbolaget Meri-Teijo Keskus Spa. Det är ett dotterbolag till Mathildedalin Ruukki.

Granitborgen är ett gammalt tegelmagasin i Östra hamnen i Hangö. Det är knappt 1500 kvadratmeter stort. Invid magasinet på samma område vid Hamngatan 4 planeras ett nybygge på ungefär 1000 kvadratmeter.

"Havsturismen i förändring - största kundgruppen kommer landvägen"

Tanken är nu att studerande ska komma med visioner om hur det gamla magasinet och nybygget i framtiden kan utnyttjas kreativt och mångsidigt året om.

Tävlingsarrangörerna anser att havsturismen är i ett brytningsskede. Den största potentialen finns nu i turister som kommer landvägen. Men i Hangö är också båtturister viktiga.

Tävlingen är öppen för såväl arkitektstuderande som högskole- och yrkeshögskolestuderande inom branscherna formgivning, bygg, inredning och fastigheter.

Tävlingen pågår till den 6 juni. Juryn kommer att rekommendera att den fortsatta planeringen bygger på de belönade idéerna.

Juryn består av Esa Laaksonen från Safa, Olli Lehti från Mathildedalin Ruukki, Jouni Vuorinen från Mountain Consulting samt stadsdirektören i Hangö Denis Srandell.

Den vinnande idén belönas med 5000 euro och den som kommer på andra plats får 3000 euro. Utöver det kan arrangörerna inlösa förslag till ett pris om 500 euro.

Byggdes för Granitbolaget

Granitborgen restes under åren 1886-1903. Det var arkitektbyrån Grahn, Hedman och Wasastjärna som ritade byggnaden för företaget Ab Granit Oy. Senare har huset haft andra användare så som företaget Suomen Väriteollisuus och försvaret.

Artikeln kompletterades 13.3.2017 vid 13-tiden med en kommentar av Olli Lehti samt med uppgifter om juryn, priserna och tävlingstiden. Ägarförhållandena mellan Mathildedalin Ruukki och Meri-Teijo Keskus Spa preciserades också.

Läs också