Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet skärper attityden mot Nederländerna - klipper av kontakter

Utanför Nederländernas generalkonsulat i Istanbul förekom också protester mot holländarna.
Turkiska protester utanför Nederländernas generalkonsulat i Istanbul 12.3. 2017. Utanför Nederländernas generalkonsulat i Istanbul förekom också protester mot holländarna. Bild: EPA / Sedat Suna Turkiet,Istanbul,Nederländerna,konsulat

Nederländernas ambassadör släpps inte längre in i Turkiet, och alla kontakter på toppnivå bryts mellan Nederländerna och Turkiet.

Turkiets biträdande premiärminister Numan Kurtulmus sade i dag vid en presskonferens att nederländska diplomater inte längre släpps in i Turkiet.

Beslutet är i kraft tills Nederländerna går med på Turkiets krav på att få föra valkampanj i Nederländerna. Kampanjen gäller en folkomröstning i Turkiet. .

Nederländerna har beslutat att inte låta turkiska ministrar föra kampanj i landet. Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu fick i lördags inte tillstånd att landa i Nederländerna för att hålla ett kampanjmöte. Lite senare blev den turkiska socialministern Fatma Betül Sayan Kaya eskorterad ut ur landet.

Turkiet uppges också överväga att omvärdera flyktingavtalet med EU. Avtalet innebär att Turkiet hindrar flyktingar att ta sig vidare till EU-länder.

Turkiet håller den 16 april en folkomröstning om en ny grundlag som ger presidenten utökad makt.

Det bor stora mängder exilturkar i Nederländerna och deras betydelse i folkomröstningen anses vara omfattande.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes