Hoppa till huvudinnehåll

Utländska spioner har försökt ta kontroll över svenskt telenät

Hackare vid en konferens för etiska hackare i Schweiz 2014.
Utländska stater har visat intresse för Sveriges telekomsektor. Hackare vid en konferens för etiska hackare i Schweiz 2014. Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI hackare

Utländska spioner har riktat in sig på Sveriges telekomsektor. Säkerhetspolisen uppger till TV4 att myndigheten har kunnat identifiera flera spioner som har visat intresse för telekomsektorn.

– Vi har haft aktörer som vi har kunnat koppla till andra länder som har visat ett sådant intresse. Det rör sig om intressen vi sett vid flera tillfällen och inte om enstaka incidenter, säger Linda Escar, biträdande chef för säkerhetsskydd på Säkerhetspolisen i Sverige.

Säpo vill inte ange från vilket land personerna kommer från.

– Det finns ett faktiskt underrättelsehot mot telekomsektorn och vi har aktörer som vi vet att intresserar sig för det, säger Escar.

Spionangreppen handlar om att ta sig in i specifika system i syfte att kunna kontrollera dem i en krissituation. Det rör sig också om företag med spionkopplingar som försöker vinna upphandlingar.

– Det finns brister i säkerhetstänkandet, inte bara i telekomsektorn utan överlag i samhället, säger Linda Escar till Sveriges TV4.

Hon påpekar att det ofta är andra värden än rikets säkerhet som ställs högre; till exempel effektivitet.

– Ibland måste säkerhetsskyddet få trumfa de värdena (effektiviteten), anser Linda Escar på Säpo.

Läs också