Hoppa till huvudinnehåll

Vad kostar det att lyckas inom idrotten?

TV-serien "Framtidens stjärnor" följer med en handfull elitsatsande ungdomar och deras föräldrar på en ganska törnbeströdd väg mot eventuell framgång. En framgång som på intet sätt är garanterad.

Ett av föräldraparen som figurerar i serien är Peter och Mona Carnello. De satsar hårt på att driva fram sina söner Elliot och Lancelot. Pojkarna har privattränare, de har gått på gym med pappa sedan sex års ålder, och de reser ofta till tennisakademier runt om i världen.

- Målet är världstoppen och inget annat. Och satsningen kan inte vara annat än helhjärtad. Det är ingenting som pappa Peter hymlar om.

Struntar i jantelagen

Peter Carnello är ingen typisk svensk som håller sig inom jantelagen. Han är heller inte rädd för kritik, något han fått i mängder. Bl.a har anonyma tittare jämfört honom med pappa Jackson och den uppväxt denne gav sina musicerande söner. Han bjuder faktiskt så mycket på sig själv att han spelar sig själv i ett avsnitt av "Solsidan". Där gastar han på sina söner med slagord som:

- Vad är det där för några jävla sosse-slag? Och så hotar han sonen med att han måste börja i kommunal skola i Fiskis, ifall han inte skärper sig.

Lancelot Carnello i tv-serien Framtidens stjärnor.
Lancelot Carnello Lancelot Carnello i tv-serien Framtidens stjärnor. Bild: SVT Yle Fem,lancelot carnello

Drabbats av hård kritik

Sådant leder naturligtvis till kraftigt negativ feedback, men Carnello bryr sig inte om det.

- De får tro vad de vill, säger han om sina kritiker. Jag står för hur vi gjort med pojkarna.

De hade många och långa familjeråd och samtal med producenten innan de gick med i tv-serien. De har också från tidigare erfarenhet från media hela familjen. Så det var inte något stort steg för oss att ta, säger Carnello.

- Förresten är det min fru som är den verkligt tuffa av oss, den som verkligen får saker att hända, menar han. Nej, vi uppfattar oss absolut inte som några monster, det är bara att ringa Lancelot och Elliot själva och fråga.

Hur har det gått för pojkarna?

Idag går 20-åriga Elliot på college och spelar fortfarande tennis i skollaget.

-Han är en lycklig och glad person som satsar mycket på skolan.

Lancelot fyller snart 16 och spelar för fullt. Han satsar på allvar och är ute i världen och jagar poäng. Paret Carnello har ytterligare en son, femårige Camelot.

- Men han är inte ute på touren ännu. Vi får se vad det blir så småningom, skojar Peter Carnello.

Läs också